Hlavní obsah

NASA kvůli technickým potížím zrušila start raketoplánu

– Mys Canaveral • Aktualizováno

Raketoplán Endeavour měl v pátek večer středoevropského času odstartovat na vůbec poslední pouť do vesmíru. NASA ale podle CNN start několik hodin před odletem zrušila. Důvodem jsou technické potíže. Start se posunul nejdříve na neděli, termín ale nebyl nijak potvrzen.

Foto: Molly Riley, Reuters

Raketoplán Endeavour na startovací rampě

Článek

Problém se objevil až ve chvíli, kdy posádka mířila do raketoplánu. Technici zjistili závadu ohřívačů na jedné z napájecích jednotek, které mají na starosti pohyb motorů a klapek raketoplánu. Ohřívače brání tomu, aby se na zařízení tvořila námraza.

Na začátek poslední mise raketoplánu se chystal i americký prezident Barack Obama.

V posádce raketoplánu bude i astronaut Andrew Feustel, který s sebou poveze plyšovou postavičku Krtečka z českých večerníčků. Jeho tchyně pochází z Česka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krtek bude doprovázet amerického astronauta Andrewa Feustela na misi STS 134.

Letí naposledy a s použitými díly

Endeavour během své 25. a poslední mise dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) Alfa-magnetický spektrometr za dvě miliardy dolarů pro výzkum chování subatomových částic. Přistát má po nejdéle 16 dnech ve vesmíru a poté bude přesunut do muzea Kalifornského vědeckého střediska v Los Angeles.

Endeavour ke startu využije již použité raketové motory, které sloužily k  letům už v roce 1981. Hlavní palivová nádrž je z roku 2002, ale poškodil ji ve výrobním závodě hurikán Katrina. Kvůli svému „stáří“ její žlutavou barvu změnilo sluneční záření na oranžovou.

V Kennedyho středisku je i skupina českých astronomů včetně předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše. Ti chtěli symbolicky zamávat Feustelovi i jeho Krtečkovi.

Giffordsová i přes zranění na Floridě

Největší pozornost veřejnosti se však soustřeďovala na velitele mise Marka Kellyho a jeho manželku Gabrielle Giffordsovou, zotavující se z průstřelu mozku.

Česká stopa v kosmu

1969 - Neil Armstrong, první člověk na Měsíci, si při procházce po povrchu pouštěl do sluchátek Novosvětskou symfonii Antonína Dvořáka

1972 - Eugene Cernan, potomek Čechů a Slováků, přivezl na Měsíc českou vlajku

1978 - Vladimír Remek se stal prvním čs. občanem ve vesmíru

2003 - izraelský astronaut Ilan Ramon vezl v raketoplánu kresbu od Petra Ginze z Prahy, zahynuvšího za války v Terezíně. Ramon s dalšími šesti členy posádky zahynul při havárii raketoplánu krátce před přistáním

2009 - Andrew Feustel, jehož manželka má česko-indické rodiče, vezl při misi k Hubbleho teleskopu českou vlajku a sbírku Nerudových básní Písně kosmické

2011    Feustel bere na misi k ISS i figurku českého pohádkového Krtečka

Pracovníci Kennedyho střediska už se s nadcházejícím koncem raketoplánů smířili. „Je to trochu smutné, ale vyrovnali jsme se s tím. Jen doufáme, že nový program začne dřív,“ řekl šéf startů Mike Leinbach. Američané nyní musí k letům do vesmíru používat ruské třímístné lodě Sojuz, americké soukromé firmy slibují poskytnout vesmírné „taxíky“ až koncem desetiletí.

Výběr článků

Načítám