Hlavní obsah

Počet obětí amerických tornád a bouří už přesáhl 300

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Počet obětí tornád, bouří a lokálních záplav na jihu Spojených států už překročil hranici 300. Nová oficiální bilance, na kterou se odvolává agentura AFP, hovoří o nejméně 305 mrtvých, z toho 204 jich hlásí stát Alabama.

Článek

"Máme 204 mrtvých ve státě Alabama, z toho 36 ve městě Tuscaloosa," řekl AFP mluvčí místních záchranářů. Dalšími dvěma nejpostiženějšími státy jsou Tennessee, jenž naposledy hlásil 34 obětí, a Mississippi, kde bylo 33 mrtvých. Celkem tornáda a bouře řádily v osmi státech. Další lidé zahynuli v Arkansasu, v Georgii, ve Virginii, v Louisianě a v Kentucky.

Jeden z nejhorších rojů tornád v dějinách USA během posledních dnů způsobil mnohamiliardové škody v dolarech i rozsáhlé výpadky elektrického proudu. V některých oblastech byly srovnány se zemí celé čtvrti, stromy i sloupy elektrického vedení byly vyvráceny.

Zdevastované oblasti dnes navštíví prezident Barack Obama, jenž ve čtvrtek ztráty na životech označil za "srdcervoucí" a zkázu domů a živností za téměř katastrofickou. Přislíbil přitom výraznou federální pomoc při obnově.

Tento týden bylo v oblasti zaznamenáno více než 160 silných tornád. Jde o nejhorší přírodní katastrofu v USA od hurikánu Katrina, jenž v roce 2005 v New Orleans a okolí zabil až 1800 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám