Hlavní obsah

V Atlantiku objevili obal černé skříňky havarovaného airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina francouzských pátračů v Atlantském oceánu našla část černé skříňky airbusu společnosti Air France, který se do moře zřítil v červnu 2009. Samotná skříňka se zaznamenanými informacemi z letu ale nalezena nebyla, oznámila stanice RFI.

Foto: Reuters

Některé trosky byly v moři nalezeny už předloni.

Článek

„Během prvního ponoření ponorky Remora 6000, které trvalo přes 12 hodin, byl nalezen plášť jedné ze skříněk, ovšem bez modulu chránícího a obsahujícího data,“ oznámil ve čtvrtek francouzský úřad pro vyšetřování leteckých nehod BEA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Automatická miniponorka, která objevila trosky airbusu Air France Video: Reuters

Francouzi doufají, že jim data z černých skříněk pomohou objasnit, co se stalo s letadlem na cestě z Rio de Janeira do Paříže, při jehož nehodě zemřelo 228 lidí. Dosud se jako příčina havárie nejčastěji zmiňovala vadná rychlostní čidla.

BEA už předminulý týden oznámil, že je blíže černým skříňkám, protože byla nalezena zadní část letadla, která je v relativně dobrém stavu. Právě v této části se obě skříňky, zaznamenávající informace o letu, nacházely. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotografie trosek airbusu Air France na dně AtlantikuVideo: Reuters

Pátrači našli obal jedné ze skříněk den poté, co do oblasti dorazila speciální loď, která má také s pomocí ponorek Remora vyzvednout ze dna mrtvé a trosky stroje.

Vrak letadla byl lokalizován v dubnu během v pořadí již čtvrtého pátrání, o němž úřady prohlašovaly, že bude posledním.

Reklama

Výběr článků

Načítám