Hlavní obsah

Atentátník Al-Káidy pracoval pro britskou tajnou službu MI6

Novinky,
Londýn

Člen teroristické sítě Al-Káida, který byl podezřelý z přípravy atentátů na luxusní hotel v Pákistánu a dva křesťanské kostely v téže zemi, současně pracoval pro britskou tajnou službu MI6. Plyne to z tajných dokumentů Pentagonu o výsleších lidí podezřelých z terorismu zadržovaných na Guantánamu. Tyto materiály získal server WikiLeaks a zveřejnily je listy Guardian a New York Times.

Článek

Adil Hadi Džazajrí bin Hamlili byl zadržen v roce 2003 v Pákistánu, odkud byl poslán na Guantánamo. Při výsleších agenti CIA zjistili, že současně po tři roky pracoval jako informátor britské tajné služby MI6 a kanadské tajné služby. Zřejmě působil jako dvojitý agent.

Už při výslechu na afghánské základně Bagrám CIA zjistila, že „měl důležité informace od kanadské tajné služby a britské tajné služby, a byl proto hrozbou pro Američany a jejich spojence v Afghánistánu a Pákistánu“.

Pětatřicetiletého Alžířana, jenž obchodoval s koberci z Pešávaru, které posílal až do Dubaje, popsali jako „únosce, posla a zabijáka Al-Káidy“. Současně se také snažil uklidnit svými informacemi tajné služby.

Z dokumentů neplyne, jaké informace měl Hamlili k dispozici. Posléze byl poslán do Alžírska. WikiLeaks získala 760 dokumentů. Jejich zveřejnění Pentagon odsoudil s tím, že nepodávají věrný obraz situace.

Britské mešity představovaly bezpečný přístav pro teroristy

Z dokumentů také plyne, že britské mešity sloužily muslimským teroristům jako bezpečný přístav. Dále se tam radikalizovali, uvádí Daily Mail.

Podle informací z výslechů našlo azyl v britských mešitách 35 radikálů, z toho osmnáct zahraničních. Je to více než v jakékoli jiné zemi.

V jedné ze zpráv stojí, že mešita na severu Londýna ve Finsbury Parku byla „přístavem pro islámské extremisty z Maroka a Alžírska“. Také sloužila jako „základna pro plánování útoků a pro propagandu“.

Podobnou úlohu měly ještě další dvě mešity v Británii.

Radikálové po čase stráveném v Británii, kde byly jejich víra a odhodlání dále upevněny, odletěli do Afghánistánu a Pákistánu, kde se účastnili bojů nebo vyráběli bomby.

Klíčovou roli hráli dva radiální duchovní abú Hamza a abú Katada, kteří se také zaměřili na další indoktrinaci extremistů. Z dokumentů plyne, že Katada byl ze všech duchovních v Evropě nejúspěšnější při rekrutování a získávání peněz.

Hamza zase opakovaně vybízel souvěrce a následovníky, aby vraždili nemuslimy.

Další informace z dokumentů

Z dokumentů také plyne, že al-Káida chystala útoky unesenými letadly na londýnské letiště Heathrow, které měl opět připravit Chálid šajch Muhammad, jenž naplánoval útoky na New York a Washington. [celá zpráva]

Při výsleších též šajch Muhammad vypověděl, že teroristé mají v Británii ukrytou jadernou bombu, která by byla odpálena v případě dopadení nebo smrti Usámy bin Ládina. To ale nebylo nikdy potvrzeno a sám šajch Muhammad později přiznal, že si mnohdy při tvrdém mučení vymýšlel a říkal, co si přáli vyšetřovatelé.

Dokumenty potvrdily, že mnozí podezřelí byli zadržováni neprávem. Vězněn byl i skoro devadesátiletý senilní stařec. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám