Hlavní obsah

V USA mění složení smrtící injekce, jedna z látek není k dostání

Dvě třetiny amerických států, které uplatňují trest smrti, změnily anestetikum užívané při popravách, nebo přinejmenším o změně uvažují. Uvedl to v pátek server USA Today. Původně užívaný thiopental sodný není už několik měsíců na americkém trhu k dostání, a tak jej nahrazuje pentobarbital.

Článek

Trest smrti v současnosti vykonává 16 amerických států. Další tři desítky ho sice mají v legislativě, ale za poslední tři roky žádnou popravu nevykonaly a v nejbližší budoucnosti ani žádnou neplánují.

Deset z těchto 16 států se už rozhodlo, nebo zvažuje nahradit thiopental sodný pentobarbitalem sodným. Obě látky slouží jako anestetika, velké dávky pentobarbitalu ale také používají veterináři pro utracení zvířat.

Americké státy se proto rozhodly používat k popravám pentobarbital sodný. Látku už několikrát využily v třísložkové smrtící injekci Oklahoma [celá zpráva] a Texas [celá zpráva], smrtelnou dávkou čistého pentobarbitalu popravili odsouzence v Ohiu.

Thiopentalu je na americkém trhu nedostatek od loňského podzimu, kdy firma, která jako jediná směla tento lék dodávat na americký trh, zastavila jeho produkci. Ke kroku se odhodlala právě kvůli tomu, že se látka užívala k popravám.

Země se proti užívání látky při popravách brání

Americké státy se pokusily získat thiopental sodný z jiných zdrojů. Po několika dodávkách léku z Británie ale britské úřady zakázaly vývoz anestetika pro účely poprav.

Nevyšel ani dovoz z Německa. Německý ministr zdravotnictví Philipp Rösler po protestech německých lékařů naléhavě vyzval farmaceutické firmy a Svaz farmaceutického velkoobchodu, aby nedodávaly do věznic v USA thiopental ani léky, které jej obsahují. [celá zpráva]

Část zásob dovezených do USA z Británie, Indie a Pákistánu zase zabavil Úřad pro kontrolu léčiv, protože takto dovezený thiopental neměl potřebná povolení pro užívání na území Spojených států.

Proti užívání pentobarbitalu k popravám protestuje jeho výrobce, dánská společnost Lundbeck. Její představitelé ale přiznávají, že nedokáží zajistit, aby se anestetikum přes distribuční síť nedostalo do věznic.

"Jediný účinný způsob, jak zabránit zneužívání (pentobarbitalu), je stáhnout výrobek z trhu. Podle našeho názoru by to ale bylo neetické, neboť látka významně pomáhá lékařům při péči o pacienty," uvedla společnost v tiskovém prohlášení.

Thiopental a pentobarbital

Jak thiopental, tak pentobarbital jsou barbituráty s rychlým nástupem účinku a relativně krátkodobým působením. Obě látky jsou si blízké, thiopental se metabolizuje na pentobarbital. Pentobarbital se dříve používal jako lék na spaní a při léčení epilepsie. Stále se běžně využívá ve veterinární medicíně a je oblíbenou látkou sebevrahů.

Nitrožilně podávaný thiopental se používal jako anestetikum a k vyvolání umělého spánku. Bývá také používán při euthanasii a exekucích. V těchto případech je jednou ze tří složek smrtící injekce.

Látka odsouzeného uspí těsně před tím, než začnou účinkovat zbylé dvě složky chlorid draselný a pankuronium bromid, způsobující ochrnutí svalů a srdeční zástavu. Uspání vyžaduje americká ústava s odůvodněním, že ani při popravě se nesmí s odsouzeným zacházet krutě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám