Hlavní obsah

Texas je v plamenech

Novinky,
Dallas

V Texasu ve středu hasiči pokračovali v boji s ohromnými požáry porostu, které zasáhly tisíce kilometrů čtverečných. Některé hoří už déle než týden, uvedla CNN.

Článek

„Právě vidíme, že Texas hoří od hranice k hranici. Hoří na západě Texasu, na východě Texasu, na severu Texasu i na jihu Texasu. Hoří po celém státě“ řekla CNN mluvčí Texaských lesních služeb April Saginorová. „Právě se čtyři požáry v oblasti Dallasu spojily v jeden.“

Foto: Tim Sharp, Reuters

Požár v texaském Palo Pinto

Saginorová dodala, že v Texasu s plameny bojují hasiči z 34 států unie, protože rozsah požárů je nebývalý: „Některé mají rozlohu 400 kilometrů čtverečných a hoří více než týden. Uhasit ty velké je naší prioritou.“

"Texas je v obležení. Lesní požáry jsou nebezpečné a ohrožují domy, životy lidí i majetek. Upozorňujeme obyvatele, aby hrozbu brali vážně,“ doplnila mluvčí. Oheň zničil nejen 160 domů, ale už si taky vyžádal jednu oběť z řad zasahujících hasičů.

Greg Simmons zahynul v pátek, když se pokoušel uhasit požár v East Sidwyniksu. Při zásahu byla zraněna pětice dalších hasičů. V nemocnici skončil i další z hasičů, který se snažil vytvořit proti ohni hráz z půdy a zavadil o plynovod, který vybuchl.

Ani deště slibované na středu však mnoho na situaci nezmění. „I kdyby spadlo pět centimetrů, půda to spolkne jako nic,“ řekl meteorolog David Hennig. Ve čtvrtek má navíc déšť ustat a opět vát suchý vítr. Příští týden sice mají přijít bouřky, jenže ty zase provázejí blesky, které mohou zažehnout další požáry. Jen v úterý jich přibylo 11.

Velké požáry sužují i sever Mexika. Shořelo už 100 000 hektarů porostu, většinou v polopouštních oblastech. O víkendu pomáhala s hašením požáru vzdáleném jen sto kilometrů od texaských hranic americká letadla C-130.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám