Hlavní obsah

Sedmi státy USA se přehnalo na 200 tornád, 45 lidí zemřelo

– New York

Nejméně 45 mrtvých si vyžádala tornáda, která se v uplynulých třech dnech přehnala sedmi státy na jihovýchodě Spojených států. Úřady zaznamenaly zprávy o nejméně 230 tornádech, ovšem v některých případech se mohlo jednat o smršť.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sedmi státy USA se přehnalo na 200 tornád, 45 lidí zemřeloVideo: Reuters

 
Článek

„Až bude ukončeno sčítání, pravděpodobně nám z toho vzejde historicky největší výskyt tornád,“ řekla stanici CNN meteoroložka Jacqui Jeras. Tornáda společně s bleskovými povodněmi, hromy a krupobitím přinesla na pevninu bouře, která se utvořila nad Tichým oceánem. Ačkoliv se v dubnu a květnu na americkém jihu tvoří tornáda nejčastěji, poslední bouře byla nezvykle rozsáhlá a vytrvalá.

Tornáda brala střechy budov, někdy celé domy, auta, vyvracela elektrická vedení a stromy. Nejprve se v pátek přehnala přes Mississippi a Alabamu a v sobotu pustošila Oklahomu, Kansas a Texas. Další na řadě byly Virginie a Severní Karolína. Bouře ale zasáhla i Arkansas, Georgii, Pensylvánii, New Jersey a New York. Následně se bouřková fronta přesunula nad Atlantský oceán.

Foto: Chris Keane, Reuters

Zničená budova obchodu v Lowe v Severní Karolíně

Mezi oběťmi jsou i dvě děti, které v Alabamě zemřely poté, co větrný vír vzal jejich přívěs, který skončil o 150 metrů dál na střeše. Kromě toho, že nejméně 45 lidí zemřelo, byly stovky dalších lidí zraněny. Úřady teprve začínají sčítat škody, podle listu The New York Times půjdou do desítek miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám