Hlavní obsah

Kubánci slavili 50 let od vítězství v Zátoce sviní

Havana

Na Kubě se v sobotu konala jedna z největších vojenských přehlídek za několik desítek let. Komunistický režim si připomínal půl století od vítězství nad americkými silami v Zátoce sviní.

Foto: Desmond Boylan , Reuters

Vojenská přehlídka v Havaně

Článek

„Je to parádní oslava,“ citovala BBC Anabise Fernándeze, který se účastnil slavnostního průvodu. Ten po Náměstí revoluce v Havaně vedly tisíce vojáků, za nimiž následovaly statisíce občanů, kteří mávali vlajkami a skandovali různá hesla. Vlajky pokrývaly také průčelí budov a nebe nad městem křižovala vojenská letadla a vrtulníky.

Chyběl ovšem bývalý prezident Fidel Castro.

Kubánci oslavovali triumf nad Spojenými státy z dubna 1961, kdy se tehdejšímu prezidentovi Fidelu Castrovi podařilo odvrátit pokus americké CIA o invazi na ostrov a svržení jeho vlády. V Zátoce sviní asi 160 kilometrů od hlavního města se tehdy vylodili příslušníci kubánských exilových skupin podporovaných CIA. Castro proti nim vyrukoval nejen s armádou, ale vzburcoval i veřejnost. O tři dny později byl pokus o převrat zneškodněn.

Oslavy s přehlídkou v sobotu zahájily čtyřdenní sjezd komunistické strany, který má rozhodnout o budoucích reformách, zejména ekonomiky.

Foto: Desmond Boylan, Reuters

Armádní MIGy nad Havanou

Foto: Desmond Boylan , Reuters

Ženské jednotky pochodují centrem Havany.

Reklama

Výběr článků

Načítám