Hlavní obsah

FBI jde po somálských pirátech na pevnině

Novinky, rei
Norfolk

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) podnikli první protipirátskou akci na území Somálska. Ve spolupráci s tamní policií zadrželi 50letého Mohameda Šibina, jenž dohlížel na vyjednávání o výkupném za čtveřici unesených Američanů, které piráti později zabili. Ve čtvrtek o tom informoval server The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

USA avizovaly energičtější postup vůči pirátům.

Článek

Američané dosud nikdy proti pirátům nezasáhli v somálském vnitrozemí, veškeré jejich akce se soustředily výlučně na moři u Afrického rohu. Spojené státy nicméně již obvinily a odsoudily několik pirátů za útoky proti americkým lodím v Arabském moři.

Andrew Shapiro, který má na ministerstvu zahraničí USA na starost boj s piráty, ovšem minulý měsíc avizoval „energičtější a obsáhlejší“ přístup k problému se zvláštním zřetelem na „pirátské vůdce a finančníky“ na pevnině.

Pracoval za tučnou provizi

Agenti FBI se somálskými protějšky Šibina zadrželi počátkem měsíce a muž byl minulý týden převezen do Spojených států. Už v březnu proti němu byla v nepřítomnosti vznesena tři obvinění včetně obvinění z pirátství a spolčením za účelem provést únos, za což mu hrozí doživotí. Ve středu Šibin poprvé stanul v Norfolku ve Virginii před soudem.

„Doufáme, že jeho obvinění zasáhne srdce pirátského obchodování a vyšle silnou varovnou zprávu všem pirátům - ať se vydávají na moře, anebo zůstávají v Somálsku na pevnině,“ řekl státní zástupce Neil MacBride.

Podle WSJ se Šibin po zadržení pracovníkům FBI přiznal, že nedohlížel jen na únorové vyjednávání o výkupném za později zabitou americkou posádku jachty Quest, nýbrž také koordinoval jednání po únosu tankeru M/V Marida Marguerite z loňského května. Z tučného výkupného, které piráti o sedm měsíců později za vydání plavidla obdrželi, dostal Šibin 30 000 dolarů (přes půl miliónu korun).

Reklama

Související články

OSN navrhuje soudit piráty v enklávách

Organizace spojených národů (OSN) navrhuje zřídit v Tanzanii a v somálských enklávách Somalilandu a Puntlandu soudy zabývající se případy pirátství. V úterní...

Výběr článků

Načítám