Hlavní obsah

Obama představil plán úspor

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve středu představil svůj plán, jak snížit zadlužení Spojených států. Do 12 let hodlá ušetřit čtyři bilióny dolarů (asi 68 biliónů korun).

Článek

Šéf Bílého domu chce škrtat zejména ve výdajích na obranu a zdravotnictví. Zároveň požaduje vyšší daně pro bohaté. Obama je pod velkým tlakem republikánů, kteří z boje proti zadlužování učinili hlavní pilíř své politiky.

Obama je pod velkým tlakem republikánů, kteří z boje proti zadlužování učinili hlavní pilíř své politiky. Sami nedávno představili svůj plán, kterým chtějí během příštích deseti let ušetřit dokonce šest biliónů dolarů. Ve středu po jednání s Obamou uvedli, že vítají jakoukoliv snahu snižovat deficity amerických rozpočtů. Zvyšování daní však nepodpoří.

V sobotu se  američtí republikáni a demokraté dokázali dohodnout na kompromisní podobě rozpočtu. USA byly bez schváleného rozpočtu od října a hospodařily v provizóriích.

Plán úspor ohlásil Obama před čtvrtečním hlasováním Kongresu o rozpočtu na rok 2011.  Obě politické strany se shodly na úsporách ve výši asi 38 miliard dolarů (asi 640 miliard korun) pro zbývajících šest měsíců rozpočtového roku 2011. [celá zpráva]

Státní dluh Spojených států se nyní rychle blíží rekordním 14,3 biliónu dolarů. Ještě na začátku 80. let minulého století státní dluh činil 900 miliard dolarů. Jen za nynější fiskální rok se přitom očekává rozpočtový deficit kolem 1,6 biliónu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám