Hlavní obsah

Francouzi jsou v Atlantiku blíže černým skříňkám havarovaného airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzští pátrači, kteří v Atlantském oceánu hledají trosky předloni havarovaného Airbusu A330-204 společnosti Air France, jsou blíže k černým skříňkám, jež, jak doufají, jim pomohou určit, co se s letadlem před nehodou dělo. Na dně oceánu totiž našli zadní část trupu. Právě v této části se obě skříňky zaznamenávající letová data nacházely.

Foto: Reuters

Křídlo a podvozek havarovaného Airbusu A330-204 Air France

Článek

Nově nalezená část je „relativně nedotčena“, oznámil francouzský úřad pro vyšetřování leteckých nehod BEA. Na vysvětlení, co se s airbusem nad Atlantikem stalo, čekají též příbuzní 228 lidí, kteří 1. června 2009 cestovali z Rio de Janeira do Paříže. „Jsem si na 99 procent jist, že černé skříňky najdou,“ citovala agentura AFP jednoho z nich, Brazilce Nelsona Marinha.

Není ale jasné, v jakém stavu skříňky jsou, vzhledem k tomu, že na dně čtyři kilometry pod hladinou leží dva roky. Úřady naznačily, že záznam může být poškozen.

Spekulovalo se o tom, že se stroj v bouři zřítil do oceánu kvůli vadným rychlostním sondám, ale vyšetřovatelé upozornili, že roli hrály ještě další faktory.

Po havárii byly z moře vyloveny jen některé části stroje a těla padesáti pasažérů. Trosky se nacházely na ploše o průměru 90 kilometrů asi 400 kilometrů od brazilských břehů. Po již potřetí obnoveném pátrání byly další trosky s lidskými těly lokalizovány před týdnem. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotografie trosek airbusu Air France na dně AtlantikuVideo: Reuters

Na místo již míří zvláštní loď určená pro jejich vyzvednutí, podle ministerstva dopravy na místo dorazí příští týden.

Havárie je považována za nejhorší katastrofu společnosti Air France za dobu její existence.

Reklama

Výběr článků

Načítám