Hlavní obsah

Naše tradiční produkty jsou v Argentině i Chile známé, říká Klaus

Novinky, mib
Buenos Aires, Santiago de Chile

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek v noci příletem do Prahy zakončil cestu po Jižní Americe. S podnikatelskou misí navštívil Argentinu a Chile. V obou zemích strávil celkem devět dní, nutno podotknout, že z toho dva dny strávil v letadle.

Článek

„Ta cesta byla na jedné straně mimořádně krásná, zajímavá a podnětná, na druhé straně namáhavá. Základním smyslem bylo, abychom v Argentině a v Chile zanechali jistou stopu. Myslím, že se nám to díky desítkám akcí a míst, kde jsme byli, podařilo,“ shrnul prezident Klaus cestu po Jižní Americe.

Setkal se jak s argentinskou prezidentkou Cristinou Fernándezovou, tak s chilským prezidentem Sebatianem Piňerou. „Oba prezidenti jsou lidé velmi otevření a přátelští, s nimi se nenudíte, nehledáte téma k rozhovoru, nekoukáte na hodinky, kdy už to skončí. Naopak. A díky tomu se podařilo nakousnout spoustu věcí. Oba mají velmi pozitivní vztah k České republice,“ připomněl Klaus.

Na cestě do Latinské Ameriky ho doprovázeli zástupci několika českých podniků. O zakázkách a investicích tam jednali představitelé firem Mikroelektronika, Vítkovice, Česká zbrojovka, Farmak, Czechoslovak Ocean Shipping, Flash Steel Power či CS - Soft.

Podle viceprezidenta Hospodářské komory Josefa Cílka jsou pro české podnikatele obě země perspektivním trhem. Nemají podle něj zájem jen o dovoz a vývoz, ale především o investice, výrobu a spolupráci na třetích trzích a ve společných podnicích.

„Některé naše tradiční výrobky tady jsou známé, třeba produkty našeho strojírenství. Každý z prezidentů mi také představuje ministra obrany a říká – my chceme díky vašemu velmi známému obrannému průmyslu uzavřít kontakty. To pro mne bylo až překvapivé,“ uzavřel Klaus.

Livii se líbila Patagonie

Prezidenta doprovázela i jeho manželka Livia. „Bylo překvapující, že jsme se pohybovali velmi odlišnými klimatickými podmínkami – od tepla v Buenos Aires až po šálu, bundu a kulicha v Patagonii,“ popsala své dojmy Livia Klausová.

Největším zážitkem pro ni byla právě návštěva Patagonie, kde si také prohlédla místní farmu a ledovce. „Myslela jsem si, že taková země je jenom v pohádkách, ale viděli jsme ji na vlastní oči. Patagonie je nesmírně krásná, spíš mne zaujalo to, že pokud by ji měl člověk s něčím srovnat, tak to jsou severské země,“ dodala Klausová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám