Hlavní obsah

Kaddáfí platil milióny americkým firmám, aby vylepšil image země

Washington

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vedl v posledních pěti letech rozsáhlou kampaň, která měla vylepšit image jeho země. Najal si bostonskou konzultační společnost The Monitor Group, která mu připravila strategii. Její součástí bylo i vytvoření skupiny analytiků a bývalých politiků. Ti jezdili do Libye přednášet a po návratu vylepšovali obraz země, napsala CNN s odvoláním na dokumenty zveřejněné opoziční libyjskou prozatímní radou.

Foto: Profimedia.cz

Muammar Kaddáfí

Článek

Libye za tuto skrytou kampaň utrácela tři milióny dolarů ročně, které šly na konzultace, brífinky, analýzy a cesty významných osobností, bývalých politiků a profesorů do Libye. Byl mezi nimi například novinář David Frost a profesor Francis Fukuyama.

Ve zprávě pro šéfa libyjské tajné služby Monitor v roce 2007 psal, že kampaň „rozšířila mezinárodní porozumění, objevila novou Libyi a představila Kaddáfího jako myslitele a intelektuála“. Monitor zdůraznil, že polovina článků a statí od lidí, kteří navštívili Libyi v rámci programu, vyzněla pro Tripolis kladně.

Například Benjamin Barber napsal pro Washington Post komentář Kaddáfího Libye - spojenec Ameriky? Andrew Moravcsik napsal pro Newsweek text Ničemné reformy.

Další po návštěvě zase psali vysokým představitelům vlády a ministerským úředníkům a lobbovali za Libyi. Měli působit na lidi z ministerstev zahraničí a obrany, aby viděli Libyi jako velký nově otevřený prostor.

Převlékání kabátů

Starší společník Monitoru Eamonn Kelly se ale hájí: „Nepracovali jsme pro Kaddáfího, ale po Libyi.“ Navíc podle něj návštěvy byl jen menší částí celého programu.

Podle něj účastníci nebyli nijak ovlivňováni, nikdo jim neříkal, co psát, sami měli zájem poznat zemi, do níž dlouho nemohli. Monitor se ale hájí i tím, že to bylo v době, kdy se Kaddáfí vzdal vývoje jaderných zbraní, dal 1,3 miliardy dolarů na odškodnění obětí atentátu nad Lockebrie a skutečně to vypadalo, že se jeho postoje mění. Kelly uvedl, že lituje současného vývoje.

Barber, který napsal knihu Džihád versus McSvět tvrdí, že nyní chce, aby Kaddáfí odstoupil. Dříve ale uváděl, že v programu vidí šanci na interní reformu.

I jiný akademik Joseph Nye uvedl, že přijal nabídku na cestu, kterou platil Monitor, protože to vypadalo, že Kaddáfí mění svou politiku a uvádí v život nové ideje, které mohly vést k reformě. Sám se s Kaddáfím setkal a napsal pro New Republic komentář, kde Kaddáfího kritizoval i chválil.

Další lobbisté 

Monitor ale nebyl jedinou americkou společnosti lobbující za Libyi. Další byla The Livingston Group vedená bývalým republikánem Bobem Livingstonem. Uvedla v letech 2008 a 2009 libyjského velvyslance k mnoha členům Kongresu. Od Libye dostávala nejprve 200 000 dolarů měsíčně, později ale jen 30 000. Livingston ukončil s Libyí spolupráci poté, co Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie.

Už v roce 2004 Libye angažovala firmu lobbistky Randy Fahmy Hudomové, která se snažila, aby mezinárodní společenství akceptovalo Tripolis a americké ministerstvo zahraničí Libyi vyškrtlo ze seznamu zemí sponzorujících mezinárodní terorismus. Od Libye dostala za tři toky přes tři milióny dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám