Hlavní obsah

V Libyi vypukl boj o černé zlato, NATO střílelo na ropná zařízení

Washington/Tripolis
Aktualizováno

Při náletu koaličních letadel byla ve středu v Libyi poškozena ropná zařízení v oblasti, o kterou obě strany vedou boje. Tajemník ministra zahraničí Chálid Kaím uvedl, že na ropovod z ropného pole Sarir u Syrty podnikly útok britské tryskové letouny. Uvedl, že tři strážci ropovodu byli zabiti a jeden zraněn.

Článek

Ropná pole kontrolovali vzbouřenci, na které tento týden útočila Kaddáfího vojska. Donutila je zastavit těžbu.

Británie se k obvinění Tripolisu nevyjádřila. Ve středu odpoledne ale britská letadla zasáhla cíle u Syrty a Misuráty. Terčem měly být tanky a obrněná vozidla.

Povstalci začali tento týden navzdory embargu ropu vyvážet. Zprostředkovává jim to Katar. Ve středu odplula první řecká loď s ropou z Tobrúku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

USA odmítly Kaddáfího žádost o ukončení útoků na Libyi

Spojené státy v noci na čtvrtek odmítly písemnou žádost libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, aby ukončily útoky na Libyi. Zopakovaly jen, že musí odstoupit a odejít do exilu, napsala BBC.

„Kaddáfí ví, že musí jít,“ řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, když komentovala třístránkový dopis, který libyjský vůdce poslal americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Žádal ho jako svého syna, aby ukončil „nespravedlivou válku proti obyčejným lidem rozvíjejícím svou zemi. Rebely opět označil za radikály z al-Káidy. Podle něj je jeho národ více poškozen morálně než fyzicky“.

Mluvčí Bílého domu zopakoval, že ze strany libyjského vůdce jsou potřeba činy a ne slova.

Clintonová dodala, že dopis nepřinesl nic překvapivého: „Nemyslím si, že je nějaké tajemství, co můžeme očekávat od Kaddáfího.“ Současně uvedla, co po něm chce: „Je potřeba uzavřít příměří, jeho síly se musejí stáhnout z měst, která ovládl silou za použití značného násilí a lidských životů. Je potřeba, aby se rozhodl, že se vzdá moci, a odešel z Libye.“

Kaddáfí ale nemůže odcestovat do zahraničí, protože mu hrozí, že na něj bude vydán zatykač Mezinárodního trestního soudu, který sbírá důkazy proti němu. Ve středu jeho hlavní žalobce Luis Ocampo uvedl, že ví, že režim v Libyi plánoval použití ostrých nábojů proti účastníkům demonstrací ještě dříve, než propukly.

Reklama

Výběr článků

Načítám