Hlavní obsah

V Mexiku u hranic s USA bylo nalezeno 59 těl v hromadných hrobech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko
Aktualizováno

Osm hromadných hrobů s 59 mrtvými těly našli ve čtvrtek policisté ve státě Tamaulipas na severovýchodě Mexika při hranicích s USA. Mrtví byli nalezeni při pátrání po pachatelích únosu autobusu, během něhož policisté zadrželi 11 únosců a osvobodili pět cestujících. Vyšetřovatelé předpokládají, že zbylé cestující z autobusu únosci zabili a uložili do vyhloubených jam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexiku odvážejí těla z masových hrobůVideo: Reuters

 
Článek

Hroby byly nalezeny na ranči San Fernando nedaleko obce La Joya. V největším z nich bylo uloženo 43 těl. Autobus uneslo 25. března pravděpodobně komando některého z drogových gangů, které v oblasti operují.

Okolnosti únosu zatím policistům nejsou jasné, ale únosy autobusů a okrádání a vraždění jejich pasažérů jsou v této části Mexika sužované krvavou válkou narkomafie poměrně časté.

Nedaleko od místa čtvrtečního nálezu našli loni v srpnu policisté mrtvoly 72 přistěhovalců ze Střední a Jižní Ameriky, které podle vyšetřovatelů zavraždilo komando drogového kartelu Zetas. Oblast leží asi 130 kilometrů od texaského pohraničního města Brownsville.

Demonstrace v Mexiku

Těla byla nalezena ve chvíli, kdy se ve dvaceti mexických městech konaly masové demonstrace proti násilí spojenému s bojem drogových kartelů. Někteří účastníci protestu vyzývali k demisi prezidenta Felipeho Calderóna, který po nástupu k moci vyhlásil válku narkomafii.

K pochodům vyzval Javier Sicilia, když byl jeho 24letý syn Juna Francisco minulý týden nalezen mrtvý v autě u Cuernavaky spolu s dalšími pěti těly.

Podle něj je kampaň proti narkomafii "špatně naplánovaná, špatně prováděná a špatně řízená".

"Občané ztratili důvěru ve vládu, policii, armádu, cítí strach a bolest," řekl nešťastný otec, s nímž se setkal prezident.

Násilí narůstá

Nárůst násilí ale podle šéfky amerického protidrogového úřadu DEA Michelle Leonhartové svědčí o úspěchu: "Vypadá to kontroverzně, ale naneštěstí úroveň násilí je znamením úspěchu v boji proti drogám." Podle ní jsou "kartely jako zvířata v kleci a napadají jeden druhý."

Drogové kartely v Mexiku soupeří o kontrolu lukrativních pašeráckých cest do Spojených států v krvavých válkách, jejichž součástí jsou přestřelky v ulicích, pumové útoky i inscenované popravy.

Boj s drogovou kriminalitou se stal jednou z priorit vlády prezidenta Felipeho Calderóna. Od konce roku 2006, kdy Calderón zahájil proti gangům rozsáhlou armádní ofenzivu, si násilí spojené s narkotiky vyžádalo přes 35 000 lidských životů, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám