Hlavní obsah

Jimmy Carter jedná na Kubě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Bývalý americký prezident Jimmy Carter přicestoval v pondělí na Kubu. Ačkoliv návštěva nemá oficiální posvěcení vlády, očekává se, že Carter bude jednat také o způsobech, jak zlepšit vypjaté vztahy Washingtonu s Havanou, uvedla agentura AP.

Foto: Enrique De La Osa , Reuters

Jimmy Carter na letišti v Havaně

Článek

Vztahy obou zemí se zhoršily poté, co byl minulý měsíc na Kubě odsouzen na 15 let vězení pracovník organizace Bethesda, která na Kubě zajišťovala rozvojový projekt v rámci programu USAID. Alana Grosse poslal kubánský soud za mříže za to, že se nelegálně snažil zavést na Kubě telekomunikační zařízení, údajně aby podryl socialistické zřízení a pomohl ke kybernetické válce proti Havaně.

Gross uvedl, že chtěl jen zlepšit internetovou dostupnost pro nevelkou židovskou komunitu na Kubě. Její zástupci, s nimiž se má Jimmy Carter sejít, to ale popírají.

Ačkoliv Carter cestuje na pozvání kubánské vlády jako zástupce centra Jimmyho Cartera, ministerstvo zahraničí USA i Grossova rodina vyjádřily naději, že se mu podaří přimět Havanu k propuštění amerického pracovníka.

Bývalý prezident USA se během pobytu na ostrově setká i s prezidentem Raúlem Castrem, kardinálem Jaimem Ortegou a dalšími představili. Na Kubě se zdrží do středy.

USA a Kuba přerušily vzájemné diplomatické styky v 60. letech a Spojené státy uplatňují vůči ostrovu ekonomické a finanční sankce.
Carter, za jehož působení v Bílém domě v letech 1977 až 1981 obě země pro vzájemné styky otevřely alespoň zájmové sekce, Kubu navštívil naposledy v roce 2002. Tehdy kritizoval jak americké sankce, tak potlačování politické plurality na Kubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám