Hlavní obsah

Americký voják dostal za vraždy Afghánců 24 let vězení

– Tacoma • Aktualizováno
Novinky, rei

Vojenský soud na základně Fort Lea u Seattlu ve středu udělil trest 24 let vězení americkému armádnímu specialistovi Jeremy Morlockovi. Třiadvacetiletý voják se v Afghánistánu podílel na vraždách tří civilistů, které se vojáci následně snažili zakamuflovat odpálením granátů a střelbou, aby to vypadalo, že oběti byly legitimními cíli. Těla navíc zohavili.

Článek

„Věděl jsem, že to, co dělám, je špatné,“ přiznal před soudem Morlock a popřel i tvrzení svých obhájců, že byl pod vlivem drog. Přiznal však, že hašiš během nasazení v jihoafghánském Kandaháru kouřil třikrát až čtyřikrát týdně.

Voják, jehož z armády propustili, u soudu dříve také přečetl omluvu rodinám obětí i afghánskému lidu. „Strávil jsem dlouhý čas reflexí nad ztrátou svého morálního kreditu,“ prohlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jeremy Morlock dostal 24 let vězeníVideo: Reuters

Těla zohavili

Morlock patřil ke skupině vojáků, kteří vraždili afghánské civilisty a nechali se s nimi fotografovat. Snímky tento týden zveřejnil německý magazín Der Spiegel. Na jednom se právě Morlock sklání s úsměvem nad zkrvavenou mrtvolou a za vlasy zvedá hlavu zabitého muže. Média fotografie tzv. zabijácké skupiny z 5. brigády 2. dělostřelecké divize srovnala se snímky z týrání vězňů v Abú Ghrajb, které vyvolaly největší skandál během nasazení amerických sil v Iráku. [celá zpráva]

Morlock je jedním z pěti vojáků, kteří byli kvůli vraždám afghánských civilistů obviněni. Skupinu údajně vedl rotný Calvin Gibbs. Ten také údajně náhodně vybral výše zmíněné tři vesničany. Podle dřívějšího tvrzení CNN si Gibbs schoval prsty, kosti z nohou a zub obětí. U dalšího vojáka Michaela Gagnona se podle záznamů našla lidská lebka. Specialista Corey Moore je obviněn z toho, že do mrtvého těla bodal. [celá zpráva]

Z Morlockova trestu uplynul už téměř rok, o milost může požádat nejdříve za sedm let. Armáda udělila menší tresty ještě dalším sedmi Morlockovým bývalým kolegům, hlavně za užívání drog ve službě.

Reklama

Výběr článků

Načítám