Hlavní obsah

Prezidentský pár v Guatemale se musí rozvést, první dáma chce kandidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guatemala

Guatemalský prezidentský pár požádal o rozvod. Osm let trvající manželství se prezident Álvaro Colom s chotí Sandrou Torresovou rozhodl ukončit účelově. První dáma chce sama kandidovat na nejvyšší úřad v zemi, což nyní podle ústavy jako příbuzná prezidenta nemůže.

Foto: Profimedia.cz

Guatemalský prezident Álvaro Colom s chotí Sandrou Torresovou

Článek

Žádost o rozvod potvrdil vrchní soud. Prezidentský pár skutečnost nekomentoval. Torresová však už oznámila svoji kandidaturu za vládní stranu Národní jednota pro naději. Podpoří ji i druhá z nejsilnějších stran v Národním kongresu, Velká národní aliance.

Její hlavní předpokládaný soupeř, bývalý generál a oblíbený pravicový opoziční předák Otto Perez Molina prezidentský pár obvinil ze snah zbořit zavedený systém. Tvrdí navíc, že rozvod neznamená, že ústavní zákaz nemůže být uplatněn. Záležitost tak nejspíše skončí u ústavního soudu.

První dáma Torresová se aktivně podílí na některých vládních programech, například dohlížela na projekty pro sociálně nejslabší obyvatele. Podle kritiků má dokonce větší moc než její manžel.

Prezidentské volby se budou v Guatemale konat v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám