Hlavní obsah

Americká propaganda vypustí na Facebook stovky fiktivních uživatelů

Novinky, pst

Sociální sítě sehrály významnou úlohu v revoltách v arabském světě, možná i proto hodlají americké ozbrojené síly přejít na tomto poli do ofenzivy. Nedávno si podle listu The Guardian objednaly vývoj sofistikovaného programu, který bude vytvářet virtuální osobnosti na Facebooku, Twitteru a jinde, které budou manipulovat míněním a šířit americkou propagandu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kontrakt na vývoj systému v ceně necelých tří miliónů dolarů získala kalifornská společnost Ntrepid. Jeden příslušník ozbrojených sil by s jeho pomocí měl být schopný najednou ovládat kolem deseti virtuálních osob na internetu.

Na základě kontraktu musí mít každá z počítačově vytvořených osob přesvědčivé zázemí, historii a další doprovodné detaily. Celkově se počítá s padesáti operátory, kteří mají pracovat bez obav, že budou odhaleni sofistikovanými protivníky.

Součástí kontraktu, který je i reakcí o čínské pokusy o získání kontroly nad komunikací na webu, je i dodání virtuálního serveru v USA a osmi dalších v různých částech světa. Jde o podpoření dojmu, že jde o různé lidi v různých částech světa.

Systém má umožnit vybrané operační skupině nepřetržitě monitorovat a ovlivňovat komunikaci na sociálních sítích. Armáda se přitom podle mluvčího velení Billa Speakse drží zákona a přímé intervence nebudou prováděny v angličtině vůči americkým občanům na půdě USA, ale především vůči radikálům v zahraničí - především na Blízkém východě.

Reklama

Výběr článků

Načítám