Hlavní obsah

Do jezera Ontario unikly z elektrárny desetisíce litrů radioaktivní vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Tisíce litrů radioaktivní vody byly vypuštěny do Ontarijského jezera po nehodě v jaderné elektrárně nedaleko kanadského Toronta. Místní úřady tvrdí, že životní prostředí i zdraví obyvatel je únikem téměř nedotčeno. Napsala to ve čtvrtek agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Ontario

Článek

Událost, která se v elektrárně Pickering odehrála už v pondělí před půlnocí tamního času, má jen "zanedbatelný vliv na životní prostředí a nijak neohrožuje veřejné zdraví", ujišťovala ve čtvrtek elektrárenská společnost Ontario Power, kterou vlastní vláda provincie Ontario. Do jezera bylo třeba vypustit 73 000 litrů radioaktivní demineralizované vody.

Její únik společnost vysvětluje netěsností čerpadla. Zastaven byl okamžitě poté, co byla porucha zjištěna. Čerpadlo už bylo opraveno.

"Z hlediska regulace to byla událost velmi nízké úrovně. Na kvalitu pitné vody to nemá žádný vliv," ujistila dále společnost. Rovněž kanadská komise pro jadernou bezpečnost potvrdila, že ohrožení životního prostředí a lidského zdraví je "zanedbatelné".

Incident se stal právě v době, kdy celý svět s napětím sleduje jadernou krizi v Japonsku, kde po zemětřesení a tsunami začala unikat radiace z poškozené jaderné elektrárny Fukušima. [celá zpráva]

Elektrárna Pickering je jednou z pěti kanadských jaderných elektráren. Stojí zhruba 35 kilometrů východně od největšího kanadského města Toronta.

Reklama

Výběr článků

Načítám