Hlavní obsah

Texas změnil složení smrtící injekce pro popravované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Americký stát Texas mění složení látky určené k popravování vězňů. Kvůli nedostatku dosud užívaného thiopentalu sodného bude ve smrtící injekci anestetikum pentobarbital sodný, který se v USA užívá mimo jiné ve veterinární medicíně. Ke stejnému kroku už dříve přistoupily další americké státy. V Texasu se ale koná nejvíc poprav z celých spojených států.

Foto: Profimedia.cz

Popravčí lůžko ve věznici v texaské Huntsville

Článek

Texas dosud při popravách uplatňoval tradiční směs látek, v níž jako anestetikum sloužil thiopental sodný. Doba použitelnosti současných zásob thiopentalu ale vyprší na konci března a nejbližší poprava je v Texasu plánována na 5. dubna. Nové zásoby anestetika přitom stát nedokáže sehnat, protože největší výrobci sídlící v Evropě látku odmítají dodávat do USA právě kvůli jejímu užívání při popravách. [celá zpráva]

Pentobarbital sodný začala loni využívat Oklahoma. [celá zpráva]

Podle lékařů se neobjevily žádné komplikace s působením anestetika, které má vězně uspat předtím, než začne účinkovat další látka obsažená také v injekci, které vede k zástavě dechu. K užívání této látky letos přistoupilo i Ohio, kde však vězeň nebyl popraven třísložkovým "koktejlem", ale smrtelnou dávkou pentobarbitalu.

S nedostatkem thiopentalu sodného se loni začala potýkat většina amerických států, jeho jediný výrobce má totiž technické problémy s produkcí látky. Několik poprav kvůli tomu bylo odloženo. Arizona, Arkansas, Kalifornie, Georgia a Tennessee si nakonec dokázaly thiopental obstarat od britského dodavatele, do Nebrasky ho dodala indická firma. Americký úřad pro kontrolu léčiv ale v úterý celou georgijskou zásobu thiopentalu zabavil, protože panují pochybnosti o tom, zda se látka dostala do USA legálně.

Spojené státy jsou společně s Japonskem jediné vyspělé země, kde se vykonává absolutní trest. Nejvíc poprav je každoročně provedeno v Texasu. Loni tam popravili 17 vězňů, od začátku letošního roku zatím dva a v nadcházejících měsících jsou stanoveny termíny dalších pěti poprav.

Thiopental a pentobarbital

Jak thiopental, tak pentobarbital jsou barbituráty s rychlým nástupem účinku a relativně krátkodobým působením. Obě látky jsou si blízké, thiopental se metabolizuje na pentobarbital. Pentobarbital se dříve používal jako lék na spaní a při léčení epilepsie. Stále se běžně využívá ve veterinární medicíně a je oblíbenou látkou sebevrahů.

Nitrožilně podávaný thiopental se používal jako anestetikum a k vyvolání umělého spánku. Bývá také používán při euthanasii a exekucích. V těchto případech je jednou ze tří složek smrtící injekce.

Společnosti nabízející euthanasii jako švýcarský Dignitas také používají pentobarbital. Používá se i při asistované sebevraždě u nevyléčitelně nemocných v Nizozemsku.

Látka odsouzeného uspí těsně před tím, než začnou účinkovat zbylé dvě složky způsobující ochrnutí svalů a srdeční zástavu. Uspání vyžaduje americká ústava s odůvodněním, že ani při popravě se nesmí s odsouzeným zacházet krutě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám