Hlavní obsah

Střelec z Arizony vinu za útok necítí

Tucson

Jared Lee Loughner, který v lednu v Arizoně zastřelil šest lidí a zranil 13 dalších, ve středu u soudu prohlásil, že se necítí vinen v několika desítkách bodů obvinění, které proti němu v pátek vznesli federální vyšetřovatelé. Loughnerovi za útok na politický mítink hrozí i trest smrti, připomíná agentura AP.

Článek

Dvaadvacetiletý Loughner čelí celkem asi pěti desítkám obvinění, mimo jiné z vraždy federálního soudce a pokusu o vraždu americké kongresmanky Gabrielle Giffordsové, které střelou do hlavy způsobil vážná zranění. Politička se nyní zotavuje na rehabilitační klinice v Houstonu.

Proti Loughnerovi se zatím vede soud pouze za federální zločiny, mezi které patří například útok na představitele vlády nebo justice. Po skončení tohoto procesu bude útočník ještě obžalován arizonským státním zastupitelstvím.

Podle médií se zřejmě obhajoba pokusí bránit Loughnera s poukazem na jeho duševní labilitu. Útočník se v několika letech před útokem choval podivně, byl také náruživý piják a příležitostně bral drogy. Pokud by se podařilo prokázat, že byl Loughner v době útoku nepříčetný, byl by hospitalizován v psychiatrické léčebně a soud by nemohl vynést trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám