Hlavní obsah

Záběry z posledního letu Discovery ukazují odpoutání raket z úchvatných úhlů

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) publikovala jedinečné videozáběry, které pořídily kamery připevněné na nosných raketách raketoplánu Discovery při jeho posledním letu do kosmu. Na záběrech je vidět, jak se rakety odpoutávají od hlavního modulu a padají zpět k Zemi. Modrá planeta zachycená v nezvyklých úhlech na záběrech účinkuje jako úchvatná kulisa.

Článek

NASA nechala připevnit kamery na trupy nosných raket, které vynesly Discovery na oběžnou dráhu, i na nádrž, jež se po vyhoření paliva od rakety odděluje.

Samotné nosné rakety vynášely raketoplán zhruba dvě první minuty, pak se oddělily a snesly se na padácích na Zem. Dopadly zhruba sedm minut po startu do Atlantského oceánu poblíž pobřeží Floridy, a to v okruhu zhruba 10 mil od pozic lodí, které tam na ně čekaly. Poté byly rakety převezeny na pevninu, kde se vyčistí, opraví a znovu použijí.

Foto: Reuters

Raketoplán Discovery se přibližuje k ISS. V pozadí je planeta Země.

Kamery zachytily celou jejich zhruba 30minutovou pouť od startu až po přistání. Na záběrech je vidět oddělování jednotlivých nádrží, včetně zvuků úlomků narážejících do pláště rakety, oddělení raketoplánu a nakonec vypuštění padáků a pomalý pád rakety do moře.

Velmi poutavé jsou nicméně nezvyklé pohledy na planetu Zemi. Video se stalo na internetu hitem a lidé v diskusích v nadsázce komentují, že by si NASA mohla promítáním takových filmů vydělávat.

Discovery půjde do muzea

Raketoplán Discovery se ve středu vrátí na Zem ze své poslední, devětatřicáté mise, která trvala 13 dní. Přistání na floridském Mysu Canaveral je plánováno na 17:57 SEČ, počasí se podle meteorologů očekává příznivé.

Posádka raketoplánu rozšířila Mezinárodní vesmírnou stanici o víceúčelový modul Leonardo a vnější plošinu Express Logistics Carrier. Na orbitální komplex také dopravila humanoidního robota zvaného Robonaut 2 (R2), který je vůbec prvním robotem svého typu ve vesmíru.

Po přistání zamíří Discovery do muzea. V dubnu pak ještě naposledy poletí do vesmíru Endeavour a v červnu Atlantis. Poté NASA provoz těchto vesmírných plavidel po 30 letech ukončí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám