Hlavní obsah

Proces s americkým agentem na Kubě skončil, čeká se na rozsudek

Právo, BBC, aa
Havana

Havanský soud uzavřel případ Američana Alana Grosse (61), obviněného z „činů proti nezávislosti a územní celistvosti“ Kuby. Rozsudek o vině a výši trestu (až 20 let) má být oznámen v nejbližších dnech.

Foto: Reuters

Alana Grosse (uprostřed) eskortují k soudu

Článek

„Byl zadržován už příliš dlouho,“ řekla ministryně zahraničí USA Hillary Clintovová a pohrozila, že nebude-li Gross ihned propuštěn, zastaví USA vstřícné kroky vůči Kubě.

Gross navštívil "Ostrov svobody" během roku 2009 pětkrát, než byl zatčen. Soudu řekl, že byl najat americkou firmou DAI, aby v rámci aktivit americké státní agentury pro zahraniční pomoc USAID rozdával na Kubě telekomunikační přístroje s cílem pomoci rozvoji demokracie. V této činnosti měl bohaté zkušenosti z řady zemí, DAI ho ale v případě Kuby „vystavila nebezpečí a ekonomicky zruinovala“, citoval Grosse list Juventud Rebelde.

Podle západních agentur podnikatel vybavoval satelitními telefony a počítači s internetem židovské skupiny na ostrově. Soud to hodnotil jako porušení kubánských zákonů a snahu o vytvoření komunikační sítě „mimo státní kontrolu“ s cílem „podvrátit a svrhnout revoluci“.

„Jak vy, tak my“

Grossova manželka dostala během mužovy roční vazby pouze jednou povolení k návštěvě, což byla podle BBC oficiální reakce na fakt, že stejným způsobem přistupuje americká justice k manželkám „Miamské pětky“ kubánských agentů, vězněných v USA již 12 let.

Přelíčení se kromě Grossovy ženy účastnili američtí právníci a zástupci mise USA v Havaně.

V noci na úterý měla kubánská televize vysílat dokument o tom, jak USA na Kubě organizují tajné sítě s kódovanou komunikací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám