Hlavní obsah

Vojína, který vynášel materiály pro WikiLeaks, nutí spát nahého

Novinky, rei

Třiadvacetiletý americký vojín Bradley Manning, jenž na námořní základně Quantico ve Virginii čeká na soud, je nadále držen v krutých podmínkách, přičemž je nucen spát nahý. Tvrdí to jeho právní zástupce. Vojín během svého působení vynesl a předal serveru WikiLeaks statisíce armádních dokumentů z Iráku a Afghánistánu a depeše amerických diplomatů.

Foto: archiv, Právo

Bradley Manning

Článek

„Většinu času z osmi měsíců, kdy je zadržován, byl vojín Manning nucen spát jen v  trenýrkách, což mělo být ‘preventivním opatřením, aby si nezpůsobil zranění’. Minulou středu si musel Manning sundat i trenýrky,“ citoval právníka Davida Coombse britský list The Daily Telegraph.

Obhájce tvrdí, že Manninga ve vězení ponižují a poslední opatření je odplatou za poznámky o tom, jak s ním zacházejí.

Coombs dříve sarkasticky namítl, že je absurdní, když jeho klienta nechávají spát pouze v trenýrkách, protože by se mohl zabít s pomocí gumy ze spodního prádla.

Mluvčí americké armády popřel, že by vojáci Manninga za něco trestali, nebo se ho snažili ponížit.

Manningovi hrozí až trest smrti poté, co proti němu minulý týden úřady vznesly dalších 22 obvinění, mimo jiné z napomáhání nepříteli. [celá zpráva]

Na to, jak námořní pěchota s Manningem zachází, si stěžoval i zvláštní zpravodaj OSN. Americká armáda nyní formuluje odpověď.

Reklama

Výběr článků

Načítám