Hlavní obsah

Mexičtí vojáci převáželi tunu drog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexické úřady zadržely tři nižší důstojníky a deset vojáků převážejících údajně téměř tunu narkotik. Muži byli zadrženi u města Tijuana nedaleko hranice s USA. Oznámilo to v pátek mexické ministerstvo obrany.

Foto: Gael Gonzales, Reuters

Mexičtí vojáci. Ilustrační foto

Článek

Skupina prý u sebe měla 928 kilogramů syntetické drogy na bázi metamfetaminu a asi 30 kilogramů kokainu. Vojenský soud nařídil vzít je do vyšetřovací vazby.

Armádní velitel v oblasti, do které Tijuana spadá, agentuře AFP sdělil, že muži drogy přepravovali z mexické metropole. Spolupracovali prý se skupinou civilistů. Agentura AP uvedla, že členové armády byli zadrženi minulý týden na vojenském kontrolním stanovišti jižně od Tijuany.

Do boje proti drogovým kartelům v Mexiku bylo od nástupu prezidenta Felipeho Calderóna do úřadu v prosinci 2006 nasazeno kolem 50 000 příslušníků mexické armády. Násilí spojené s drogami si za poslední čtyři roky vyžádalo už přes 35 000 obětí na životech.

Prezident Calderón a jeho americký protějšek Barack Obama se ve čtvrtek dohodli na prohloubení spolupráce v boji proti pašování drog a zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám