Hlavní obsah

Vyšetřovatelé rozšířili seznam obvinění vůči střelci z Tucsonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí federální vyšetřovatelé rozšířili seznam obvinění vůči Jaredu Loughnerovi, který v lednu na politickém mítinku v Arizoně zastřelil šest lidí a zranil 13 dalších, včetně členky Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsové. V pátek o tom informovala agentura AP. Loughnerovi za atentát hrozí trest smrti, proces s ním bude pokračovat ve středu.

Článek

Vyšetřovatelé nově obžalovali Loughnera ve 49 bodech, mezi nimiž je i vražda federálního soudce a vražda asistenta Giffordsové. Dosud byl dvaadvacetiletý muž obviněn pouze ze tří pokusů o vraždu. K původním obviněním uvedl, že se necítí být vinen.

Loughner 8. ledna na mítinku v Tucsonu střelil Giffordsovou do hlavy a poté začal střílet i do lidí shromážděných na mítinku. Šest jich zabil, včetně devítileté dívky. Samotná politička atentát přežila a léčí se po průstřelu mozku na rehabilitační klinice v Houstonu.

Proti Loughnerovi se zatím vede soud pouze za federální zločiny, mezi které patří například útok na představitele vlády nebo justice. Po skončení tohoto procesu bude útočník ještě obžalován arizonským státním zastupitelstvím. Jak ve federálním soudním řízení, tak ve státním může být Loughner odsouzen k trestu smrti.

Podle médií se zřejmě obhajoba pokusí bránit Loughnera s poukazem na jeho duševní labilitu. Útočník se v několika letech před útokem choval podivně, byl také náruživý piják a příležitostně bral drogy. Pokud by se podařilo prokázat, že byl Loughner v době útoku nepříčetný, byl by hospitalizován v psychiatrické léčebně a soud by nemohl vynést trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám