Hlavní obsah

OSN pozastavilo Libyii členství v radě pro lidská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Valné shromáždění OSN v úterý jednomyslně pozastavilo členství Libye v Radě OSN pro lidská práva. Důvodem pro rozhodnutí byly násilnosti, jimiž se libyjský režim snaží potlačit protivládní protesty v zemi. Libye byla členem rady od loňského května. O případném obnovení jejího členství musí znovu rozhodnout Valné shromáždění.

Foto: Mike Segar, Reuters

Muammar Kaddáfí v OSN

Článek

Pozastavení libyjského členství navrhla samotná rada pro lidská práva. Je to vůbec poprvé, co se tato rada vyjádřila k situaci lidských práv u jednoho ze svých členů, a dokonce přijala rezoluci požadující pozastavení jeho členství.

Už o víkendu Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila sankce proti Libyi. Vyzvala ke zmrazení zahraničního majetku libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a jeho nejbližších a uvalila embargo na dovoz zbraní do Libye. Vyzvala také Mezinárodní trestní soud, aby prošetřil, zda při násilnostech v Libyi nebyly spáchány zločiny proti lidskosti nebo válečné zločiny.

Zpráva Libyi chválí

Kolem Rady OSN pro lidská práva ještě před hlasováním propukla bouře. Přesto, že odsoudila násilí Kaddáfího režimu proti opozici a chce je prošetřit, měla na svém probíhajícím zasedání 18. března hlasovat o hodnotící zprávě, v níž libyjský režim naopak chválí za lidská práva.

Na tento do očí bijící rozpor v úterý upozornila nevládní organizace UN Watch se sídlem v Ženevě, kde zasedá i HRC. „Dělají jedině to, že poskytují krytí libyjskému režimu,“ citovala televize FoxNews ředitele organizace Hillela Neuera. „Jak může HRC přijmout zprávu, když samotní libyjští diplomaté připustili, že jejich režim práva porušuje?“ dodal.

Povstání proti Kaddáfího režimu vstoupilo do třetího týdne. Síly věrné Kaddáfímu stále kontrolují hlavní město Tripolis, ale už na jeho okraji musí tvrdě bojovat o pozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám