Hlavní obsah

V USA ještě před 40 lety prováděli lékařské pokusy na lidech

– Washington

Americká vláda ještě před 40 lety povolovala lékařské pokusy na vězních a nemocných lidech. Případy popsala agentura AP, podle níž rozsah experimentování vyšel najevo po ustavení vládní komise proti bioetiku americkým prezidentem. Barack Obama dal komisi do září vypracovat souhrnnou zprávu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americké úřady přiznaly už loni na podzim, že byly v USA uskutečněny desítky experimentů, když se Washington omlouval za nakažení vězňů a pacientů s mentálními poruchami v Guatemale americkými lékaři před 65 lety.

AP tyto případy, z nichž některé jsou staré 80 let, zmapovala. Zjistila, že lékaři dělali pokusy na nemocných lidech a vězních, jimž byl aplikován chřipkový virus, žloutenka či rakovinné buňky. Popsaných případů je více než čtyřicet. „V nejlepším se hledaly léky, které by zachránily životy, v nejhorším se prováděly experimenty, jež zraňovaly lidi a výsledek nebyl žádný,“ napsala AP.

Většina případů se udála ve čtyřicátých a šedesátých letech. Některé z nich byly médii již popsány, jiné dosud ne. I u těch popsaných byla ale pozornost soustředěna na naději, že bude vyvinut nový lék, a nikoliv na to, že jsou poškozováni lidé.

AP v té souvislosti upozornila, že přístup k lékařským výzkumům byl tehdy jiný – infekční choroby zabíjely před lety mnohem více lidí než dnes a potřeba nových léků byla urgentní. Spousta předních vědců považovala za legitimní provádět pokusy na lidech, kteří neměli plná práva.

„Rozhodně existoval pocit, který nám dnes schází, že oběť pro národ je důležitá,“ uvedla Laura Starková z univerzity Wesleyan v Ohiu, která se zabývá minulými lékařskými experimenty.

Některé popsané případy
V roce 1942 byla mužským pacientům s mentálními potížemi v léčebně v Ypsilanti ve státě Michigan aplikována pokusná vakcína proti chřipce. O několik měsíců později byli muži vystaveni chřipkovému viru. Na výzkumu se podílel Jonas Salk, jenž později vynalezl vakcínu proti dětské obrně.
Doktor W. Paul Havens ml. ve 40. letech prováděl pokusy na mentálně postižených lidech z Middletownu a Norwiche v Connecticutu. Havens byl první, kdo určil typy žloutenky a jejich příčiny.
V roce 1957, když se šířila asijská chřipka, lékaři ve věznici Patuxent v Jessupu ve státě Maryland vstříkli její virus do nosů 23 trestanců, aby porovnali jejich reakce s 32 vězni, jimž byla aplikována nová vakcína.
Ve Staten Islandu mezi lety 1963 a 1966 na státní škole Willowbrook byly mentálně opožděné děti cíleně nakaženy žloutenkou, aby se zjistilo, zda jim může pomoct podaný gamaglobulin.
Mezi lety 1932 a 1972 bylo v Tuskegee v Alabamě 600 černochů, kteří se domnívali, že jim vláda poskytuje bezplatnou zdravotní péči, nakaženo syfilitidou, aby se sledovalo, jak se nemoc vyvíjí. Nakažení nebyli léčeni dokonce ani po objevení penicilinu. Program byl ukončen, když o něm v roce 1972 informoval tisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám