Hlavní obsah

Zemřel poslední americký veterán z 1. světové války

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech v neděli zemřel poslední americký pamětník bojů z první světové války, uvedl deník The Washington Post. Frankovi W. Bucklesovi bylo 110 let. Při odvodu do armády lhal o svém věku, aby byl přijat.

Foto: Profimedia.cz

Frank W. Buckles

Článek

Buckles byl jedním z téměř pěti miliónů Američanů, kteří na sklonku války v letech 1917 a 1918 oblékali uniformu. „Bylo jasné, že jednoho dne zůstane už jen poslední z nás. Nevěděl jsem, že to budu já. Připadám si jako ohrožený druh,“ hodnotil před časem skutečnost, že z krajanů zůstal posledním účastníkem války.

Po odmítnutí námořnictvem a námořní pěchotou ho v roce 1917 přijali do armády jako řidiče sanitky. Bucklesovi bylo teprve 16 let a velení lhal, že je starší. Později byl spolu s dvěma milióny krajanů nasazen ve Francii, i když se do blízkosti bojů nedostal.

Po válce pracoval pro různé lodní společnosti a procestoval svět. Později se usadil na farmě.

Buckles zemřel na svém statku v Západní Virginii ve věku 110 let. Na světě žijí už jen dva přímí účastníci bojů z první světové války, jichž bylo 65 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám