Hlavní obsah

RB OSN: Útoky proti Libyjcům mohou být zločiny proti lidskosti

New York

Útoky proti libyjským civilistům mohou být podle návrhu rezoluce, který dnes Francie a Británie předložily Radě bezpečnosti OSN, označeny za zločiny proti lidskosti stíhatelné Mezinárodním trestním soudem (ICC). Hlasování o rezoluci, která je projednávána za zavřenými dveřmi, se podle diplomatů už během pátečního neočekává.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Rada bezpečnosti OSN na zasedání týkajícím se situace v Libyi.

Článek

V šestistránkovém návrhu, ze kterého citovala agentura Reuters, mimo jiné stojí: "Rozsáhlé a systematické útoky proti civilnímu obyvatelstvu, ke kterým v současné době dochází v Libyi, se mohou rovnat zločinům proti lidskosti." Podle některých odhadů zemřelo v posledních dnech v severoafrické zemi až několik tisíc lidí.

Návrh rezoluce také vyzývá libyjské úřady, aby násilnosti okamžitě zastavily, a počítá se zavedením sankcí, například zbrojním embargem, zákazem cestování pro přední činitele režimu a zmrazením jejich bankovních kont.

Podobný balík opatření v pátek v zásadě schválila EU. Formální rozhodnutí o jejich zavedení by mělo padnout v příštím týdnu. Plány na zavedení sankcí proti Libyi dokončují také Spojené státy.

O Libyi dnes na zasedání v Ženevě jednala i Rada OSN pro lidská práva. Přijala rezoluci požadující pozastavit členství Libyi ve svých řadách a zahájit nezávislé vyšetřování násilností. Rezoluci přijalo konsensem všech 47 členů rady, rozhodnout o věci ale může jen Valné shromáždění OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám