Hlavní obsah

Boeing vyhrál tendr na 179 tankovacích letadel pro USAF

– Washington
Novinky, BBC,

Americký výrobce letadel Boeing získal lukrativní zakázku na dodávku 179 tankovacích letadel za 35 miliard dolarů pro americké vzdušné síly USAF. Stroje odvozené z Boeingu B767 mají nahradit flotilu strojů pro doplňování paliva ve vzduchu KC-135 Stratotanker z počátku 60. let. Výsledky tendru byly dvakrát zrušeny.

Článek

Evropská EADS, která prosazovala konkurenční letoun, má deset dnů na to, aby proti verdiktu podala protest. Výběrové řízení bylo už dvakrát zrušeno.

Boeing v roce 2003 zakázku vyhrál se strojem KC-767 odvozeným z dopravního Boeingu B-767, zakázka za 23,5 miliardy na 100 tankerů však byla zrušen, protože tendr provázela nekalá soutěž. Jeden ze zaměstnanců Pentagonu zabývající se touto zakázkou pracoval pro Boeing.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Tankovací letadlo KC-135

V novém tendru v roce 2007 zvítězilo evropské konsorcium EADS s americkou firmou Northrop Grumman se strojem KC-30 / KC-45. Vláda ale výběrové řízení na dodávku 179 strojů kvůli protestům Boeingu v roce 2008 také zrušila s tím, že návrhy nebyly posuzovány podle stejných kritérií. Evropa to komentovala, že tak velkou zakázku si nechtěla americká firma nechat ujít. Tanker KC-30 odvozený z Airbusu A-330 přitom měl lépe splňovat požadavky USAF.

Northrop se pak stáhl. Do třetího výběru se přihlásili Boeing a samotná EADS. Obě strany se opakovaně obracely na WTO a obviňovaly protistranu i úřady z nekalé soutěže a porušování pravidel volného obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Airbusem vyrobený tanker MRTT doplňuje palivo letadlům F-18 Hornet.

Nový tanker je pro USA naprostou nutností, má zajistit schopnost USAF zasahovat po celém světě.

Zatímco Kansas a stát Washington podporovaly Boieng, protože tam leží jeho továrny, za EADS stála Alabama, Mississippi a Louisiana, stroje KC-45 se měly vyrábět v alabamské Mobile.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám