Hlavní obsah

CIA věděla, že irácký informátor lže, tvrdí Powell

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý ministr zahraničí USA Colin Powell vyzval americké výzvědné služby, aby objasnily, proč neupozornily na to, že zdroj informací o iráckých zbraních hromadného ničení byl nespolehlivý. Powell tak učinil po přiznání informátora britskému listu The Guardian, že si vymýšlel, protože chtěl odstranit režim iráckého prezidenta Saddáma Husajna.

Foto: Profimedia.cz

Colin Powell

Článek

„Bylo léta známo, že zdroj nazývaný Curveball byl zcela nespolehlivý. Je na Ústřední zpravodajské službě (CIA) a Obranné zpravodajské agentuře (DIA), aby odpověděly, proč to nebylo známo, než byla zpráva NIE (o iráckém programu) předložena Kongresu, vložena do prezidentova projevu o stavu Unie a mé prezentace v OSN,“ uvedl Powell.

Exministr vystoupil v OSN měsíc a půl před americkou invazí do Iráku, která vedla k Husajnově svržení. Powell argumentoval, že je třeba vojensky zasáhnout, protože Irák disponuje mobilními biologickými zbraněmi. „Zdrojem je očitý svědek, který vykonával dohled nad jedním z těchto zařízení,“ tvrdil tehdy Powell.

Oním svědkem byl Iráčan Rafíd Džanábí. Američané v Iráku žádné zbraně hromadného ničení nenašli a Powell už dříve vyjádřil lítost nad tím, že v OSN prezentoval nepravdivé informace.

Irácký informátor Rafíd Džanábí v rozhovoru pro Guardian prohlásil, že údaje o zbraních hromadného ničení Západu podsunul, protože chtěl Irák zbavit Husajna. Svého činu nelituje, ačkoliv ho mrzí válečné oběti. [celá zpráva]

V reakci na Powella Džanábí podpořil vyšetřování kroků amerických tajných služeb. „BND (německá zpravodajská služba) věděla už v roce 2000, že jsem lhal. Osmnáct měsíců mě pak nechali být, protože věděli, že lžu, i když jsem to nikdy nepřiznal. Věřte mi, že jsem si tehdy myslel, že tím pro mě věc skončila. Ale potom se na mě najednou znovu obrátili a chtěli víc podrobností. Nevím, proč BND potom informace, které skončily v Powellově prezentaci, předala CIA. Chci, aby se to vyšetřilo a lidé se dozvěděli pravdu,“ řekl Džanábí.

Reklama

Výběr článků

Načítám