Hlavní obsah

Šéfovi Applu Stevu Jobsovi zbývají jen týdny života, tvrdí tisk

– Palo Alto
Novinky, fia

Zdravotní stav zakladatele a šéfa americké počítačové firmy Apple Steva Jobse je závažnější, než společnost původně připouštěla, napsal list National Enquirer. Jobs v posledních měsících povážlivě zhubnul a podle Enquireru trpí rakovinou slinivky a zbývá mu pouhých šest týdnů života.

Článek

Enquirer uveřejnil fotografie z 8. února, které zachycují Jobse vyzáblého na kost, jak se svou manželkou Lauren Powellovou míří na snídani před návštěvou Stanfordova střediska pro léčbu rakoviny v kalifornském Palo Altu. Na snímcích je vidět, jak na něm džíny a šedý svetr, který má namísto svého oblíbeného černého roláku, visí. Podle listu váží už jen 60 kilogramů, zatímco před onemocněním vážil 80 kilogramů. Jeho řídnoucí vlasy naznačují, že opět podstupuje chemoterapii.

„Je ve finální fázi. Nemá už žádnou svalovou hmotu, což svědčí o dramatickém kalorickém úbytku způsobeném pravděpodobně rakovinou,“ řekl Enquireru kalifornský onkolog Gabe Mirkin. Další odborník, doktor Samuel Jacobson uvedl: „Je blízko konci. Odhaduji to na šest týdnů.“

Nemoci čelí statečně

Steve Jobs, jehož majetek je odhadován na šest miliard dolarů, podle listu bojuje s onemocněním velmi statečně a den před pořízením fotografií ještě strávil naplno v práci. Podle lékařů málokterý pacient s rakovinou slinivky přežije déle než pět let, šéf Applu, který trpí vzácnou formou tohoto onemocnění, už svádí bitvu o život sedm let. V roce 2009 podstoupil transplantaci jater a poté se léčil ve Švýcarsku.

Foto: Profimedia.cz

Jobs v lednu oznámil, že si bere zdravotní dovolenou s tím, že i nadále bude působit jako generální ředitel firmy a bude mít hlavní slovo v důležitých strategických rozhodnutích.

„Za běžný provoz v Applu bude místo mě odpovědný (dosavadní provozní ředitel) Tim Cook. Mám rád Apple a doufám, že se vrátím hned, jak to bude možné,“ uvedl tehdy Jobs.

Akcie firmy začaly ihned klesat. Zaměstnanci Applu ovšem dosvědčují, že Jobse stále vídají v kalifornském sídle vedení společnosti a že činí všechna zásadní strategická rozhodnutí a informuje o nich po telefonu.

Steve Jobs firmu Apple založil v roce 1976 a je pro ni dodnes důležitý. Řada lidí jej považuje za vizionáře, díky němuž firma slaví úspěchy nejen s počítači Mac, ale hlavně s produkty jako iPod, iPhone a iPad .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám