Hlavní obsah

USA dají 25 miliónů na boj s cenzurou na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy letos vyčlení 25 miliónů dolarů (450 miliónů korun) na projekty, které mají umožnit zahraničním uživatelům obcházet cenzuru elektronických médií ve svých zemích. V úterý to oznámila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Podle agentury AP také upozornila země, které blokují přístup k internetu, že cenzura může vést k jejich zaostávání v oblasti nových technologií.

Článek

USA už loni investovaly 20 miliónů dolarů do vývoje aplikací, které umožňují obejít cenzuru internetu, a do výuky uživatelů, jak překonávat technické překážky v přístupu na určité stránky. Tyto projekty budou podle ministryně pokračovat.

Clintonová také uvedla, že její úřad minulý týden spustil vlastní kanál na sociální síti Twitter v arabštině a v perštině. Plánuje se také otevření podobných twitterových účtů v čínštině nebo ruštině. Americká diplomacie tak chce oslovovat uživatele internetu v jejich rodných jazycích a informovat je především o lidských právech a o demokracii.

Ministryně rovněž apelovala na státy, které cenzurují internet, aby od omezování ustoupily. "Historie nás učí, že podobné represe obvykle zasévají semínka revoluce," řekla. "Ti, kteří blokují internetovou svobodu, možná dokážou bránit touhám obyvatelstva, ale ne navždy," dodala.

"Vlády, které zavírají bloggery, strkají nos do mírumilovných činností svých obyvatel a omezují jejich přístup k internetu, mohou tvrdit, že to dělají kvůli bezpečnosti. A možná si to i doopravdy myslí. Ale vydávají se špatnou cestou," prohlásila dál Clintonová. Cenzura internetu podle ní přináší nejen zvýšený útlak obyvatelstva, ale také hospodářské a politické ztráty kvůli tomu, že se do země později dostávají informace.

Clintonová nicméně zdůraznila, že její volání po otevřeném internetu není v rozporu se snahou USA potrestat zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange za zveřejnění stovek tisíc tajných amerických diplomatických a vojenských dokumentů. "Incident s WikiLeaks začal krádeží (dat), úplně stejnou, jako kdyby někdo propašoval papíry v kufříku," řekla. "Skutečnost, že WikiLeaks použil internet (k šíření dokumentů) není důvodem, proč (server) kritizujeme," uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám