Hlavní obsah

USA rozšíří vesmírný plot pro sledování pohybů na oběžné dráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy nechtějí riskovat, že jim unikne do budoucna pohyb nějakého objektu na oběžné dráze kolem Země. Všechny satelity či pilotované a nepilotované prostředky i desetitisíce kusů vesmírných trosek a smetí bude sledovat nový systém, který má být na zakázku U.S. Air Force vybudován do roku 2015.

Článek

Výsledkem má být globální systém, který v reálném čase sleduje objekty na oběžné dráze a vyhodnocuje jejich možné kolizní kursy. Jde vlastně o takové středisko řízení vesmírného provozu. Přibývající množství odpadu, ale i satelitů, sond a plavidel zvyšuje hrozbu vesmírných havárií. Stoupá počet zemí, které jsou schopné vyslat na orbit vlastní satelity a rozvíjí se i privátní projekty letů do vesmíru.

Od počátku 60. let využívají vzdušné síly Space Surveillance System, také známý jako Vesmírný plot, který sledoval objekty křižující nad územím USA, nyní by se jeho působnost měla rozšířit. Na prvotní fázi projektu byly podepsány smlouvy se společnostmi Lockheed Martin a Raytheonza, každá na 107 miliónů dolarů.

Dva až tři výkonné radary rozmístěny na více místech planety mají být schopné odhalit přesněji i menší objekty a smetí.

"Srážka komunikačního satelitu s nefunkční ruskou družicí v roce 2009 ilustruje reálné nebezpečí, jaké vesmírný odpad představuje pro pilotované i nepilotované lety," připomněl John Morse, ředitel vesmírného programu ve firmě Lockheed Martin. Vesmírný plot bude muset být schopen katalogizovat a sledovat desítky tisíc objektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám