Hlavní obsah

Mentora atentátníků z Londýna po pěti letech propustili

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké úřady po necelých pěti letech věznění v tichosti podmínečně propustily příslušníka teroristické sítě al-Káida Mohammeda Babara. Prokuratura uvedla jako důvod skutečnost, že mentor atentátníků z londýnského metra a autobusu s vyšetřovateli spolupracoval, informoval britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Útoky na londýnskou hromadnou dopravu si vyžádaly přes padesát obětí. Sebevrahové zaútočili ve třech soupravách metra a v autobuse.

Článek

Z dokumentů vyplývá, že manhattanský soud Babara podmínečně na 10 let propustil už v prosinci. Podle britského listu mu přitom hrozilo až 70 let za mřížemi.

Newyorčan Babar se přiznal, že se v roce 2004 vydal do Pákistánu, aby islámským radikálům dodal peníze, výbušniny, zařízení pro noční vidění a táborové vybavení. Po příjezdu do země zřídil výcvikový tábor al-Káidy, kde se setkal s muži, kteří v roce 2005 zaútočili ve třech soupravách londýnského metra a v autobusu na náměstí Tavistock Square, přičemž zemřelo 52 lidí.

Zatímco před odjezdem do Pákistánu Babar prohlašoval, že zabije každého Američana, jehož potká, po svém zatčení s vyšetřovateli spolupracoval a ochotně jim svoje aktivity přiznal. Mimo jiné pověděl o plánech teroristů vyhodit do povětří nejvyšší budovu v Londýně. U soudu s londýnskými atentátníky byl pak korunním svědkem.

Ze soudních dokumentů o jeho případu vyplývá, že se Babar za svoji minulost kál. „Lituji svých minulých rozhodnutí, už to nejsou názory, které zastávám,“ uvedl s tím, že se násilí zřekl po svatbě a narození dcery.

Reklama

Výběr článků

Načítám