Hlavní obsah

Chevron dostal za znečištění Amazonie stomiliardovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quito

Soud v Ekvádoru uložil americkému ropnému koncernu Chevron uhradit pokutu 8,6 miliardy dolarů (155 miliard korun) za znečištění velké části amazonské oblasti v zemi. Petrolejářská firma Texaco, s níž se Chevron v roce 2001 spojil, byla obviněna, že v krajině bez zajištění nechala miliardy litrů jedovatých látek.

Foto: Profimedia.cz

Sudy s jedovatým odpadem v Ekvádoru

Článek

S dalšími náhradami, jako jsou soudní poplatky, je suma, kterou má firma zaplatit, 9,5 miliardy dolarů (přes 171 miliard korun), uvedla BBC.

Aktivisté tvrdí, že kvůli 68 miliardám litrů toxických látek zanechaných v krajině mezi lety 1972 a 1992 byla zničena část deštného lesa, uhynulo množství zvířat, úroda přišla na zmar a zvýšil se počet onemocnění rakovinou. Zástupci Chevronu označili soudní verdikt za nelegitimní a nevymahatelný, a potvrdili, že se odvolají. To chtějí učinit i žalobci vystupující jménem 30 000 Ekvádorců, neboť podle nich není stanovená náhrada dostatečná.

Proces se táhne téměř dvě desetiletí poté, co soudu v USA trvalo roky, než rozhodl, že může proces probíhat v Ekvádoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám