Hlavní obsah

Vraždící imigrant z Ukrajiny v New Yorku připravil o život čtyři lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Muž vyzbrojený pěti noži v pátek a v sobotu v New Yorku při sérii útoků trvající 28 hodin zabil svého nevlastního otce, bývalou přítelkyni a její matku, autem usmrtil náhodného chodce a další lidi poranil, než jej policisté zatkli na náměstí Times Square. Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP s odvoláním na policejní zdroje.

Článek

Třiadvacetiletého Maksima Gelmana policisté zadrželi po celonoční honbě z Brooklynu na Manhattanu ještě se zakrvavenými noži. Gelman se narodil na Ukrajině. On i jeho matka dostali americké občanství v roce 2004 nebo 2005, řekl policejní komisař Raymond Kelly.

"Je to hrozné a bizarní. Vůbec nevíme, proč to udělal," prohlásil o případu Kelly a ukázal fotografii nože, kterým Gelman v podchodu zranil na hlavě a na krku jednoho chodce. Muž přežil. "Nevzpomínám si, že bych kdy něco takového viděl," uvedl Kelly, který desítky let pracuje pro newyorskou policii.

Vražedné šílenství začalo v pátek ráno, když se Gelman v bytě v brooklinském Sheepshead Bay, kde žijí především přistěhovalci z východní Evropy, vrhl na svou matku. Na pomoc jí přispěchal jeho nevlastní otec Aleksandr Kuznetsov (54), jehož útočník zabil.

Velké množství lidí zranil

Podle policie pak Gelman vstoupil do bytu své bývalé přítelkyně o několik bloků dále a zasadil osudnou ránu nožem její matce, šestapadesátileté Anně Bulchenkové. Když se dvacetiletá Yelena Bulchenková vrátila domů, nalezla matku mrtvou v tratolišti krve a zavolala policii. Gelman, který byl v té době ještě v domě, dívku prchající z bytu dostihl a usmrtil jedenácti bodnými ranami.

Poté utíkal na brooklynské předměstí Midwood, kde třikrát bodl do hrudníku řidiče pontiaku. Ten přežil a je ve stabilizovaném stavu. Gelman v uloupeném voze odjel a srazil dvaašedesátiletého chodce, který svým zraněním podlehl.

Útočník pak automobil opustil a neukázal se do sobotního rána, kdy pobodal taxikáře. Krátce poté zaútočil na dvojici lidí v automobilu, která zranění přežila. Později byl Gelman spatřen v metru: policisté jej zadrželi poté, co pobodal jednoho z cestujících a zaútočil také na řidiče jedné z vlakových souprav. Komisař Kelly popsal Gelmana jako nezaměstnaného narkomana, který byl v minulosti již desetkrát zadržen, většinou kvůli malování graffiti a drogám. Jeho první výpověď prý byla téměř nesrozumitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám