Hlavní obsah

Dva kubánští disidenti byli propuštěni z vězení proti své vůli

Havana

Dva kubánští disidenti, Héctor Maseda Gutiérrez a Ángel Moya, kteří po formálním propuštění na podmínku odmítali opustit vězení dokud nebudou propuštěni všichni političtí vězni, byli v pátek z věznice vyvedeni proti své vůli. Potvrdili to v noci na neděli médiím oni sami, respektive jejich rodiny.

Článek

"Dnes, zítra i v budoucnu budu prohlašovat, že jsem byl propuštěn proti své vůli a přinucen vládou odejít. Nesouhlasím s podmínkou" (na jejímž základě byl propuštěn), řekl Gutiérrez agentuře Reuters. "Budu pokračovat ve své opoziční činnosti," zdůraznil.

Gutiérrez se po návratu z vězení setkal se svou rodinou a údajně vypadal zdravý a šťastný. Ve vězení byl osm let, od roku 2003, kdy vláda podnikla zátah proti disidentům.

Šestačtyřicetiletý Moya, který byl v roce 2003 odsouzen k 20 letům vězení za údajnou vlastizradu, byl z vězení vyveden ve stejný den jako Gutiérrez. "Ángel je už doma s našimi syny, a já spěchám domů, abych se k nim připojila," řekla agentuře AFP telefonicky jeho manželka Berta Solerová.

O propuštění těchto disidentů rozhodla kubánská vláda v pátek. Jejich odchod z vězení byl součástí dohody mezi kubánským režimem a katolickou církví. Na rozdíl od 42 dříve propuštěných politických vězňů nebyli oba disidenti nuceni k opuštění Kuby. Oba prohlásili, že v zemi zůstanou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám