Hlavní obsah

Scientologickou církev vyšetřuje FBI kvůli zotročování lidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký federální bezpečnostní úřad FBI vyšetřuje scientologickou církev kvůli podezření, že se její členové podíleli na obchodu s lidmi a jejich zotročování. Informoval o tom magazín The New Yorker.

Foto: Profimedia.cz

Šéf scientologů David Miscavige

Článek

Vyšetřovatelé prověřují nařčení, že církev perzekvuje členy, kteří ji chtějí opustit. Desítky odpadlíků údajně umisťují do „převýchovných táborů“, kde musejí až několik let otročit.

FBI od roku 2009 vyslechla množství bývalých scientologů, kteří svědčili o nátlaku a psychickém týrání. Na nich se měl podílet i David Miscavige, šéf církve a přítel herce Tomas Cruise, jenž k scientologům rovněž patří. Mezi těmi, kdo uvedli, že je Miscavage týral, je i bývalý mluvčí církve Mike Rinder. Tvrdí, že byl zbit asi padesátkrát. Miscavage podle jeho slov podněcoval násilí, aby byla zajištěna disciplína.

Tábory hlídali

O pracovním táboru Zlatá základna v kalifornské poušti vypověděl bývalý „bezpečnostní šéf“ církve Gary Morehead. Potvrdil stíhání lidí, kteří základnu opustili, a řekl, že když nefungoval emocionální, spirituální nebo psychologický nátlak, byla použita síla, aby se uprchlíci vrátili.

Jiný odpadlík, Bruce Hines popsal, že v „rehabilitačních centrech“ strávil šest let. Objekty podle něj byly důsledně stráženy a ti, kdo uprchli, byli dostiženi a trestáni ještě přísněji. Lucy Jamesová, která měla kdysi přístup k osobním údajům členů, tvrdí, že množství členek bylo přinuceno k potratu.

Další z těch, kdo církev opustili, Claire Headleyová, uvedla, že Miscavige zneužíval církevní peníze, měl pět sluhů a dva kuchaře, spoustu luxusních aut a šest motocyklů.

„Byl jsem součástí kultu 34 let. Všichni to viděli, nevím, jak to, že já ne,“ přiznal před třemi lety hollywoodský scénárista Paul Haggis, jenž se například podílel na filmech Million Dollar Baby či Casino Royale. Doplnil, že scientologové k manuální práci pro církev zavazují svoje děti. „Připomnělo mi to dětské otroky na Haiti,“ řekl.

Církev se proti článku The New Yorker ohradila tvrzením, že jen recykluje stará obvinění, která byla dávno vyvrácena. „Je nešťastné, že se The New Yorker rozhodl ukázat svým čtenářům scientologii očima odpadlíků, někoho, koho náboženští učenci označují za nespolehlivé,“ reagovala církev v prohlášení.

Scientologická církev působí ve 165 zemích světa, kde má podle vlastního vyjádření milióny příznivců. Založil ji v roce 1953 spisovatel sci-fi a hororů L. Ron Hubbard. Církev tvrdí, že před 75 milióny let zlovolný pán vesmíru Xenu přivedl na zem miliardy lidí a rozmístil je kolem sopek, do nichž shodil vodíkové bomby.  Pozůstatek zvaný thetan, čili duch, zůstává stejně jako duše s těly živých a způsobuje jim psychologické problémy, které scientologie léčí.
K členům církve patří například herci Tom Cruise a John Travolta nebo jazzový pianista Chick Corea. Jako bývalí členové bývají zmiňováni třeba herečka Demi Mooreová, spisovatel William Burroughs, herec Patrick Swayze či hudebník a spisovatel Leonard Cohen.

Reklama

Výběr článků

Načítám