Hlavní obsah

Útoků žraloků na lidi přibylo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Počet útoků žraloků na lidi v loňském roce oproti tomu předchozímu stoupl o čtvrtinu a celkem jich bylo nejvíce od roku 2000. Šest lidí při nich zemřelo, uvedla v pondělí floridská univerzita zabývající se výzkumem žraloků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Loňský rok přinesl „nejneobvyklejší incident se žraloky v mojí kariéře,“ uvedl ředitel floridského ústavu George Burgess k pěti útokům, během nichž v prosinci v Rudém moři u egyptského pobřeží zemřela turistka z Německa. Útoky se udály v pěti dnech a byly přisouzeny dvěma žralokům.

Celkem výzkumníci v roce 2010 zaznamenali 79 útoků, v tom předešlém to bylo 63. Šest smrtících útoků je mírně nad průměr. Více útoků bylo v posledních letech zaznamenáno v roce 2000, a to 80.

Za loňské útoky podle Burgesse mimo jiné mohly vyšší teploty moře během nezvykle horkého léta, ale i krmení ryb a žraloků lidmi. Oběťmi útoků jsou pak z velké většiny surfaři a plavci.

„Skutečností je, že moře je divočina, kde nemáte záruku,“ řekl Burgess a dodal, že kdyby lidé měli trochu víc rozumu, vyhnuli by se rybářským oblastem a místům, kde se žraloci vyskytují, a opustili by vodu, když se žralok objeví. Zatímco ale žraloci ročně zabijí v průměru pět lidí, rybáři za stejnou dobu zabijí mezi 30 až 70 milióny žraloků, poznamenal Burgess.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám