Hlavní obsah

V mexickém městě dali kvůli gangsterům výpověď všichni policisté

– Monterrey
Novinky, rei

Ve městě General Terán, které se nachází na severovýchodě Mexika podél trasy, kudy se pašují drogy k hranici s USA, podal výpověď celý policejní sbor. Devětatřicet policistů včetně jejich šéfa se tak rozhodlo po sérii útoků ze strany drogových gangů, při nichž byli sťati dva jejich kolegové. Uvedla to v pátek agentura AP.

Článek

Dvojice policistů bez hlav byla objevena ve středu, neznámí ozbrojenci je unesli o dva dny dříve. Další policista byl unesen už dříve, o jeho osudu se neví už týdny. Poslední únosy následovaly po třech prosincových útocích proti policejní stanici, při nichž na budovu útočníci vrhali i granáty.

Ve městě se 14 500 obyvateli nyní hlídkuje armáda a státní policie.

Masové odchody v malých městech na severu Mexika jsou časté. Městští policisté si stěžují, že je gangsteři předčí počtem i vybavením. Agentura AP napsala, že mexický prezident Felipe Calderón podal v parlamentu návrh na zrušení více než 2000 městských policejních sborů. Nahradit je má federální policie.

Drogová válka v Mexiku si v loňském roce vyžádala 15 273 mrtvých. To je více obětí, než kolik si loni vyžádal afghánský konflikt.

V tahači se tísnilo 219 imigrantů

Agentura AP rovněž informovala o čtvrtečním zadržení 219 přistěhovalců včetně žen a dětí natěsnaných v přívěsu nákladního automobilu. Uprchlíci ze Střední Ameriky, ale i Srí Lanky a Nepálu se snažili policisty v jižním státě Chiapas podplatit. Běženci, kteří jako každoročně statisíce dalších směřovali do USA, byli vyhoštěni.

Reklama

Výběr článků

Načítám