Hlavní obsah

USA odsoudily prvního vězně z Guantánama za útoky na ambasády

New York

Doživotním vězením potrestal americký soud Tanzance Ahmeda Khalfana Ghailaniho za podíl na teroristických útocích na americké ambasády v Keni a Tanzanii před 13 lety. Ghailani je prvním vězněm z věznice na Guantánamu, jenž byl souzen americkým civilním soudem.

Článek

Soudce Lewis Kaplan prohlásil, že veškeré utrpení, které Ghailani prožil v zajetí Ústřední zpravodajské služby (CIA) "bledne ve srovnání s utrpením a hrůzou", které způsobily bombové útoky na americké ambasády ve východní Africe v roce 1998.

Vedle trestu doživotního vězení také Ghailanimu, kterého dříve za použití fyzického násilí a psychického týrání vyslýchala CIA, soud uložil pokutu ve výši 33 miliónů dolarů (584 miliónů korun).

Šestatřicetiletý Tanzanec byl původně obviněn v 285 bodech, porota jej ale loni v listopadu shledala vinným v jediném z nich - spiknutí za účelem poškození či zničení amerického majetku.

Ghailani byl zatčen v Pákistánu v roce 2004, od roku 2006 do června 2009 byl zadržován na Guantánamu. Bývalá vláda George Bushe mladšího tam po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001 začala shromaždovat osoby podezřelé z terorismu. Soud s Ghailanim byl považován za zkoušku pro vládu Baracka Obamy, který krátce po svém nástupu do funkce nařídil věznici na Guantánamu do roka uzavřít a některé ze zadržovaných postavit před civilní soudy.

Reklama

Výběr článků

Načítám