Hlavní obsah

Z Obamy si na banketu udělal dobrý den čínský klavírista

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský klavírista Lang Lang si z amerického prezidenta Baracka Obamy pěkně vystřelil. Když minulý týden bavil hosty banketu na počest čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa, zahrál melodii protiamerické písně z čínského filmu o válce v Koreji, upozornil list The New York Post.

Foto: Reuters

Obama naslouchal slovům čínského protějšku, štulec čínského klavíristy nezaznamenal.

Článek

Píseň je z filmu Bitva na hoře Šangang-ling z roku 1956, v němž čínští vojáci čelí ostřelování Američanů, které nazývají kojoty. Poté, co dorazí posily, ale vezmou americké pozice útokem. Skladba pak byla desítky let s úspěchem používána v protiamerické propagandě.

Těm Američánkům se to velmi líbilo a melodie je pobláznila. Jsou opravdu hloupí.
čínský blogger

„Chu musel vědět, co Lang hraje,“ napsal deník. Američané ovšem nikoli. „Těm Američánkům se to velmi líbilo a melodie je pobláznila. Jsou opravdu hloupí,“ citoval list čínského bloggera. Ani klavírista se netajil symbolikou melodie.

„Když hraji hlavám států z celého světa píseň velebící Čínu, jako bych jim říkal, že naše Čína je impozantní a že naši lidé jsou jednotní. Jsem velmi poctěn a cítím hrdost,“ řekl Lang podle Epoch Times. Obamovým protokolářům tak nyní zůstaly jen rozpaky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám