Hlavní obsah

NASA naplánovala další let raketoplánu, peníze na něj nemá

– Washington

Americká kosmická agentura NASA v noci na pátek stanovila datum dodatečného letu raketoplánu Atlantis, který měl naposledy vzlétnout loni. Pokud by na něj Kongres uvolnil požadovanou částku, odstartoval by 28. června a dopravil by k Mezinárodní vesmírné stanici ISS víceúčelový logistický modul Raffaello. Uvedly to AP a ČTK.

Článek

NASA uvedla, že let raketoplánu Atlantis, plánovaný na červen a celkem už 135., by byl definitivně poslední.

Původně měly raketoplány přestat létat už loni, let Discovery ale byl kvůli problémům s palivovou nádrží a únavovými lomy na jejím upevnění přesunut až na letošek. Termín jeho startu je stanoven na 24. února. Příčinu problémů se už podařilo odhalit. [celá zpráva]

Potíže jsou nyní s posádkou Discovery. Sedmačtyřicetiletý astronaut Tim Kopra byl z posádky vyřazen, spadl z kola. V posádce ho nahradí Stephen Brown.

V dubnu má vzlétnout také raketoplán Endeavour. Posádku povede Mark Kelly, manžel postřelené kongresmanky Gabrielle Giffordsové. Protože však neví, jak se bude jeho manželka zotavovat, požádal, aby byl připraven i náhradní velitel, kdyby jej jeho žena potřebovala. [celá zpráva]

Giffordsovou v pátek odvezli z nemocnice na letiště. Přepraví ji do Texasu, kde bude rehabilitovat. Mluvil jsem s ní a vnímala," řekl Kelly k osudu své ženy. "Ona je bojovnice jako nikdo jiný. koho znám."

Atlantis měl být při letu Discovery a Endeavouru připraven pro záchrannou misi.

Kde vzít peníze?

V tématu dodatečného letu a jeho financování se loni střetla Obamova vláda a Kongres. Kompromis mezi nimi umožnil ještě jeden let přidat, ale Kongres na něj výdaje ve výši několika set miliónů dolarů nikdy neschválil.

V balíčku peněz na let raketoplánů není dostatečná částka, mluvčí NASA Michael Curie ale řekl, že nejde až o tak velkou částku. „Jsme optimisté v tom, že peníze budou.“ Neřekl však, kde je NASA míní získat.

S přípravou se začalo už nyní, i když peníze nejsou, jinak by se červnový termín nestihl.

Pro misi hovoří úkol Atlantisu. Kromě nového modulu by na oběžnou dráhu dopravil systém, jenž by otestoval možnosti případného robotického doplňování paliva do stávajících lodí. Zpět na Zemi by naopak Atlantis přivezl loni porouchané čerpadlo chladicího systému. Vědci by pak mohli podrobněji prozkoumat příčiny jeho selhání a navrhnout zlepšení u budoucích systémů.

Po vyřazení raketoplánů by už modul na oběžnou dráhu dopravit nešel.

Reklama

Výběr článků

Načítám