Hlavní obsah

Postřelená kongresmanka otevřela oči

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tucson

Necelý týden poté, co utrpěla při útoku během svého mítinku v Tucsonu průstřel hlavy, otevřela ve středu demokratická kongresmanka Gabrielle Giffordsová oči, pohnula končetinami a komunikovala s rodinou a dalšími lidmi, uvedla ve čtvrtek stanice CNN. Lékaři hovoří o zázraku.

Článek

„Bylo to úžasné,“ řekla senátorka Kirsten Gillibrandová, která v tu chvíli držela Giffordsové ruku. „Byli jsme svědky zázraku. Slyšela všechno, co jsme říkali,“ doplnila.

Její kolegyně z Floridy Debbie Wassermanová Schultzová právě řekla Giffordsové, že se musí uzdravit, když se kongresmanka poprvé pokusila otevřít oči. „Nejdříve jenom mírně. Lékaři tomu nemohli uvěřit,“ popsala senátorka.

Všichni přítomní pak Giffordsovou podporovali, aby oči otevřela úplně. A ona to udělala. „Trvalo jí chvíli, než zaostřila. A potom (její manžel) Mark řekl: ‘Gabby, jestli nás vidíš, dej palec nahoru’. Nezvedla jen palec, ale doslova celou ruku,” doplnila Gillibrandová s tím, že potom postřelená kongresmanka chytila manžela za ruku.

Nejmladší oběti bylo devět let

Giffordsovou střelil v sobotu při jejím mítinku v Tucsonu do hlavy 22letý Jared Loughner. Šest lidí zabil a čtrnáct dalších zranil. Giffordsová zůstává jedinou, která je v kritickém stavu. Lékaři jí kvůli otoku mozku odebrali půlku lebky. [celá zpráva]

Loughnera čeká soud, svůj čin podle vyšetřovatelů plánoval předem s tím, že Giffordsovou zabije. [celá zpráva]

Ve čtvrtek se koná pohřeb první a nejmladší Loughnerovy oběti, devítileté Christiny Taylor Greenové, v jejímž rodném listě bylo datum narození 11. září 2001, tedy datum teroristického útoku na Světové obchodní centrum a další budovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Postřelené kongresmance se už daří lépe

Stav americké kongresmanky Gabrielle Giffordsové, která byla v sobotu postřelena v arizonském Tucsonu, se zlepšil. Uvedli to v neděli lékaři na tiskové...

Výběr článků

Načítám