Hlavní obsah

Mrhání prostředky na obnovu Afghánistánu stálo post bývalého generála

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hlavní správce americké finanční pomoci Afghánistánu po třech letech odstoupil. Generál námořní pěchoty ve výslužbě Arnold Fields, který měl dohled nad více než 50 miliardami dolarů určenými k obnově, svou rezignaci oznámil v pondělí. Jeho úřad čelil podezření, že mrhá penězi, z nichž část se nedostane k potřebným a je zdefraudována.

Článek

K jeho odvolání již v září vyzvali Obamu jeden demokratický senátor z výboru pro ozbrojené síly, tři republikánští senátoři a skupina dohlížející na vládu, uvedla agentura Reuters. Panovalo podezření, že kvůli nedbalé činnosti jeho úřadu byly promrhány miliardy dolarů amerických daňových poplatníků, které zmizely v úplatném afghánském prostředí. [celá zpráva]

Stěžovali si, že Fields špatně kontroluje přidělování kontraktů v Afghánistánu a že si pro svou agenturu, kterou nově založil, nedokázal najít dost schopných lidí. Kritika přišla poté, co se ukázalo, kolik stojí ochrana konvojů, přičemž byla často nedostatečná a peníze se mnohdy používaly k uplácení ozbrojených skupin, aby průjezd umožnily. [celá zpráva]

Zmatený labyrint agentur

Loňská auditorská zpráva Fieldsův úřad popsala jako "zmatený labyrint" agentur a smluvních stran zapojených do projektů obnovy. Jeho rezignace nabude platnosti 4. února, nástupce zatím není znám, uvedla ČTK.

Fields byl kritizován také za to, že pro bývalého inspektora Pentagonu Josepha Schmitze schválil honorář 95 000 dolarů (1,8 miliónu korun) za dvouměsíční konzultace.

Generál před týdnem odvolal dva ze svých zástupců a řekl tehdy, že jeho agentura potřebuje novou krev. Vyloučil, že se tím snaží zachránit sám sebe. Hlavním inspektorem pro obnovu Afghánistánu ho jmenoval v roce 2008 Obamův předchůdce George Bush.

USA od roku 2002 utratily při obnově Afghánistánu podle agentury Reuters 51 miliard dolarů (966 miliard korun) a počítá se s tím, že do příštího roku tato suma vzroste na 71 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám