Hlavní obsah

Americká armáda propustí přes 40 000 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ozbrojené složky v příštích pěti letech opustí nejméně 42 tisíc příslušníků, oznámil ve čtvrtek ministr obrany Robert Gates. Propouštění je součástí snahy Pentagonu ušetřit v uvedeném období 78 miliard dolarů (1,47 biliónu korun).

Článek

„Od svého nástupu do funkce před čtyřmi lety jsem vyzýval k ochraně struktury branných sil a jejímu dlouhodobému pozvolnému růstu. Špatná finanční situace a hrozba, kterou představuje pro americký vliv a hodnověrnost ve světě, ale budou jenom horší, nedá-li vláda Spojených států své finance do pořádku,“ řekl Gates.

Ministr doplnil, že pozemní vojsko opustí 27 000 příslušníků a námořní pěchotu 15 000 až 20 000 členů. Přesný počet bude stanoven až po analýze.

V americkém pozemním vojsku v současnosti slouží 569 000 vojáků, v námořní pěchotě 202 000. Celkem má americká armáda 1,5 miliónu vojáků v aktivní službě.

Zastaví i vývoj některých zbraní

Kromě zeštíhlování ozbrojených složek hledá Gates úspory i v zastavení vývoje některých zbraní a bojové techniky. Chce například přerušit práci na obojživelném obrněném transportéru, který by měl vojáky při vyloďování chránit před ostřelováním. Zastavit by se měl i vývoj nových raket.

S rušením zbraňových programů ale často nesouhlasí zákonodárci, kteří nakonec rozpočet ministerstva obrany schvalují. Zastavení vývoje totiž podle nich způsobí ztrátu pracovních míst v jejich volebních obvodech.

Reklama

Související témata:

Související články

Pentagon chce omezit byrokratické procedury

Americký ministr obrany Robert Gates nařídil rozsáhlé snížení výdajů na administrativu. Ministr uvedl, že 40 procent z rozpočtu jeho resortu jde na...

Americký ministr obrany chce odejít z funkce

Americký ministr obrany Robert Gates v rozhovoru pro pondělní vydání časopisu Foreign Policy řekl, že příští rok ve funkci skončí. Udělá to, jakmile bude jasná...

Výběr článků

Načítám