Hlavní obsah

Demokratku střídá v čele Sněmovny USA konzervativec ze Středozápadu

– Washington

Předsedou Sněmovny reprezentantů byl ve středu zvolen republikán John Boehner. Liberální demokratku ze San Franciska vystřídal konzervativní republikán ze středozápadu. Republikáni po ovládnutí Sněmovny a posílení v Senátu plánují, že seškrtají rozpočet.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Nancy Pelosiová předává žezlo předsedy Sněmovny reprezentantů Johnu Boehnerovi.

Článek

Plán republikánů, kteří s nástupem do čela nové Sněmovny USA slíbili, že zruší zdravotní reformu, okamžitě odsoudila dosavadní předsedkyně dolní komory Kongresu demokratka Nancy Pelosiová (70). Ta předala šéfovské žezlo republikánu Johnu Boehnerovi (61).

„I kdyby každý Američan byl spokojený se svým pojištěním, museli bychom reformu přijmout,“ prohlásila Pelosiová s poukazem na vysoké ceny zdravotní péče. Kaliforňanka se ale stala tváří porážky Obamovy strany v listopadových volbách. Nemá ji v oblibě sedm z deseti Američanů. List The Washington Post přišel se spekulací, že prý požádala režiséra Stevena Spielberga, aby jí radil, jak vylepšit svoji image.

Boehner velí k útoku

Boehner ve svém prvním projevu zavelel k útoku proti deficitu, který podle republikánů nákladná zdravotní reforma dál prohlubuje, a 12. ledna hodlají ve Sněmovně odhlasovat její zrušení. V rozpočtu chtějí seškrtat výdaje o 100 miliard dolarů (1,9 bil. Kč).

Žoviální Boehner je ve Sněmovně oblíbený a slibuje nový styl. „Nekřičím a nerozčiluji se,“ řekl o sobě. Na rozdíl od Pelosiové se prý zákony nebudou rodit v jeho kanceláři, ale pověří tím předsedy výborů. Upustí od praxe, podle níž byl návrh zákona předložen plénu, až získal podporu většinové strany, a hodlá respektovat i dodatky menšiny. Veřejnosti budou zpřístupněny zákony 72 hodin před hlasováním.

Dodal, že chce opět přiblížit vládu občanům, být upřímný a odpovědný: „Už nemůžeme dál selhávat, nemůžeme občana srážet na zem, Lidé hlasovali pro ukončení zavedených schémat a my dnes začneme plnit jejich přání.“

Reklama

Výběr článků

Načítám